Netanyahu către Obama: Acordul cu Iranul ameninţă supravieţuirea Israelului

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Captură Foto)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a discutat joi seara cu preşedintele american Barack Obama şi a exprimat opoziţia puternică a Israelului faţă de acordul-cadru încheiat cu Iranul, care ar prezenta în viziunea premierului un pericol imens pentru Israel, pentru regiune şi pentru întreaga lume.

“Un acord în aceste condiţii reprezintă o ameninţare pentru supravieţuirea Israelului”, i-a transmis Netanyahu liderului american, conform declaraţiei Biroului premierului, preluată de Israel Naţional News.

“Cu două zile în urmă, Iranul a susţinut că distrugerea Israelului nu este negociabilă şi în această perioadă Iranul accelerează înarmarea aliaţilor săi terorişti pentru a ataca Israelul.”

“Acest acord va legitimiza programul nuclear iranian, va dezvolta economia Iranului şi va creşte agresiunea şi teroarea acestuia în Orientul Mijlociu şi dincolo. Un astfel de acord nu va bloca calea Iranului către o bombă, ci o va deschide”, a avertizat Netanyahu.

“Acordul va creşte riscurile de proliferare nucleară în regiune şi riscurile unui război teribil. Alternativa este aceea de a rămâne fermi şi de a creşte presiunea asupra Iranului până când se va obţine un acord mai bun”, a adăugat premierul israelian.

Conversaţia dintre cei doi lideri a avut loc la câteva ore după ce Obama a lăudat acordul-cadru încheiat după câteva zile de discuţii în oraşul elveţian Lausanne, susţinând că este “un acord istoric care, dacă este implementat pe deplin, va împiedica Iranul să obţină o armă nucleară.”

“Sunt convins că, dacă acest acord-cadru duce la un acord final şi cuprinzător, atunci ţara noastră, aliaţii noştri şi lumea noastră vor fi mai sigure”, a adăugat Obama.

Oficialii israelieni nu au fost convinşi de afirmaţiile liderului american, declarând reporterilor că acest acord va rămâne în memoria tuturor ca o “greşeală istorică, care va face lumea să fie cu mult mai periculoasă”.

Ministrul israelian al informaţiilor, Yuval Steinitz, a declarat joi într-un interviu la un post de radio că toate opţiunile se află pe masă în faţa unei ameninţări prezentate de un Iran înarmat nuclear, conform Israel Naţional News.

Steinitz a susţinut că Israelul va urmări să contracareze orice ameninţare prin diplomaţie şi informaţii doar că, “dacă nu avem nici o altă soluţie ... atunci opţiunea militară rămână deschisă.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe