Nigeria: 57 din cele peste 200 de fete răpite de Boko Haram au reuşit să fugă


Boko Haram terorizează Nigeria.
Boko Haram terorizează Nigeria. (PIUS UTOMI EKPEI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
29.05.2014

Patru dintre fetele răpite luna trecută de miliţia islamistă Boko Haram, în nord-estul Nigeriei, au reuşit să fugă din mâinile jihadiştilor care încă ţin sechestrate alte 219 adolescente, potrivit lui Musa Inuwa, responsabilului învăţământului din statul Borno, informează joi ziarul ABC.

Fetele se prezentaseră la examen, la 14 aprilie, la o şcoală secundară din satul Chibok când un grup de rebeli islamişti înarmaţi au atacat centrul. Rebelii au înconjurat şcoala şi au urcat adolescentele în camioane. După răpire, 53 de fete au reuşit să fugă, cărora li se adaugă celelalte patru confirmate până acum de Inuwa.

Au fost şase ore interminabile de sânge şi foc în plină noapte. În timpul asaltului, jihadiştii au realizat mai multe trasee pentru a-şi alege victimele cu vârste între 16 şi 18 ani. Peste 230 de tinere au fost răpite, deşi guvernul a anunţat iniţial eliberarea lor, a declarat telefonic Kwambura, directoarea centrului unde convieţuiau în perfectă armonie eleve creştine şi musulmane.

Între timp, mobilizarea internaţională pentru a ajuta să se pună capăt sechestrării fetelor continuă. În Spania, Camera Deputaţilor a cerut guvernului să contribuie la înlăturarea obstacolelor care împiedică comunitatea internaţională 'să intervină în mod eficient în lupta' împotriva organizaţiei criminale Boko Haram. Comisia pentru probleme externe ale Camerei Inferioare a aprobat în unanimitate o propunere convenită de toate partidele PP, PSOE şi PNV.

Iniţiativă cere executivului să 'impulsioneze' la ONU 'crearea unui grup de lucru care să contribuie eficient la eradicarea flagelului violenţei pe care îl generează mişcările teroriste' şi 'punerea în aplicare a unui instrument internaţional de ajutorare şi colaborare cu instituţiile din Nigeria pentru a face faţă în comun acestui fenomen'.

Camera Deputaţilor şi-a exprimat totodată 'condamnarea energică' a tuturor actelor de violenţă comise de Boko Haram şi a condamnat 'fanatismul religios cu care pretinde să justifice atacuri comise, între altele, împotriva comunităţilor creştine nu doar din Nigeria, ci şi din alte ţări din lume'. Camera insistă asupra acestei propuneri nu de lege prin care cere guvernului şi Senatului 'să-şi ofere sprijinul pentru mişcări şi iniţiative sociale de apărare a libertăţii, drepturilor femeilor şi împotriva sclaviei şi avansului radicalismului islamic'.

Pe lângă solidarizarea cu victimele islamiştilor de la Boko Haram, este nevoie ca Nigeria 'să implementeze reforme sociale şi economice profunde în nord-estul ţării', 'guvernul să combată corupţia şi impunitatea şi să urmărească o repartizare mai echitabilă a bogăţiilor astfel încât să combată eficient sărăcia', au subliniat deputaţii spanioli.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor