Nigeria: 74 de rebeli Boko Haram ucişi de armată

Nigeria, raidul armatei împotriva rebelilor de Boko Haram (Quentin Leboucher / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
26.10.2013

"Pumnul de fier" al armatei nigeriene loveşte gruparea teroristă Boko Haram: cel puţin 74 de militanţi ai grupului fundamentalist au fost ucişi într-un raid efectuat noaptea trecută în statul Borno din nord-estul Nigeriei.

În acelaşi timp, în statul vecin, Yobe, jihadiştii au lansat o ofensivă majoră împotriva poliţiei incendiind patru secţii de poliţie şi implicându-se intr-un schimb de focuri cu forţele de ordine. Numărul victimelor este necunoscut.

Militarii au atacat pe uscat şi prin forţele aeriene, cu scopul de a distruge unele "tabere de terorişti" în cele două sate Galangi şi Lawanti, nu departe de Maiduguri, a declarat la BBC on-line locotenent-colonelul Mohammed Dole, un purtător de cuvânt al forţelor armate. Zona este mărginită de Ciad şi Camerun, unde jihadiştii - care urmăresc să creeze un stat islamic - sunt deosebit de activi. Este una dintre cele trei regiuni în care în urmă cu câteva luni, preşedintele Goodluck Jonathan a impus starea de urgenţă şi a lansat o ofensivă militară împotriva teroriştilor.

Atacul armatei şi al forţelor aeriene s-a soldat cu 70 de militanţi Boko Haram ucişi, declară locotenent-colonelul Mohammed Dole, adăugând că doi soldaţi nigerieni au fost răniţi. Într-un alt raid efectuat lunea trecută tot în această zonă, armata a ucis cel puţin 37 de fundamentalişti. BBC a adăugat că, în acest moment, în Borno nu este posibil să se contacteze surse locale de ştiri independente care pot confirma ceea ce a anunţat armata, deoarece reţeaua de telefoanie prin satelit este inactivă.

Operaţiunile puse în aplicare de către guvernul federal pentru a zdrobi teroriştii au fost lansate în primăvara anului trecut, dar numai în ultima lună preşedintele Jonathan a cerut poliţiei să intensifice aceste raiduri.

Numeroase organizaţii de apărare a drepturilor omului au criticat campania militară plângându-se de numeroase victime în rândul civililor. La începutul acestei luni, Amnesty Internaţional a denunţat condiţiile grele la care sunt supuşi mulţi dintre prizonierii din statele din nord-est, dintre care mulţi au murit din cauza malnutriţiei şi a violenţei arbitrare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor