O firmă de consultanţă cu un singur angajat aparent a monopolizat numirile în companiile de stat [Fanatik]

Logo-ul companieiFox Management Consultants
Logo-ul companieiFox Management Consultants (foxmanagement.ro)

Toate procedurile de selecţie publicate pe site-ul Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) sunt derulate împreună cu aceeaşi firmă de consultanţă: Fox Management Consultants SRL, relatează Fanatik.

Potrivit sursei citate, firma din Bucureşti, care din 2012 are un singur angajat, pare să fi devenit o favorită pentru autorităţile publice atunci când vine vorba de selecţia angajaţilor în firmele unde statul este acţionar. Doar anul trecut, achiziţiile directe pentru astfel de contracte au totalizat aproape 600.000 lei.

Pe site-ul AMEPIP, super-agenţia aflată în subordinea directă a premierului şi înfiinţată pentru a gestiona toate companiile cu capital de stat, erau luni, 15 aprilie, opt anunţuri de selecţie a membrilor unor consilii de administraţie. Este vorba de companii din domenii diverse, aflate în oraşe din toată ţara. În toate procesele de selecţie, expertul independent este reprezentat de către firma Fox Management Consultants SRL.

De exemplu, continuă site-ul citat, primul dintre anunţuri vizează selecţia celor şapte membri din CA-ul Societăţii Apă-Canal Sibiu SA. Al doilea anunţ vizează procesul de selecţia al celor cinci administratori din CA-ul Aeroportului Internaţional Braşov. Acelaşi anunţ în care Fox Management Consultants SRL are calitatea de expert independent apare şi pentru selectarea membrilor CA-urilor unor firme de pe litoral, Mamaia SA, Neptun-Olimp SA sau Centrul de Învăţământ Turistic. Ultimele trei anunţuri vizează Societatea de Gospodărire Comunală Şura Mare, Regia publică locală a pădurilor Kronstadt, din subordinea Municipiului Braşov şi SC Lacurile Naturale Ocna Sibiului.

Conform Fanatik, Fox Management Consultants SRL a fost înfiinţată în anul 2012, Magdalena Radu fiind administrator şi asociat unic al firmei de plasare a forţei de muncă. În anul 2022, firma a avut o cifră de afaceri de 333.000 lei, realizând un profit brut de 232.000 lei. A fost al doilea cel mai bun an din istorie al firmei, după ce în 2021 realiza un profit de 264.000 lei. De altfel, această firmă a reuşit să aibă un profit de peste 100.000 lei abia din anul 2019.

În acel an, din cifra de afaceri a firmei de 222.000 lei, contractele publice câştigate au însumat 160.000 lei. În 2021, din veniturile totale ale firmei de 354.000 lei, contractele publice au reprezentat 254.000 lei – adică peste 70% din veniturile companiei erau reprezentate de contracte cu statul. Nu ştim încă bilanţurile companiei pe anul 2023, însă potrivit platformei Termene.ro, achiziţiile publice directe de anul trecut s-au ridicat la suma de 594.000 lei. Suma este cu atât mai impresionantă cu cât între septembrie şi noiembrie, firma a avut activitatea întreruptă, mai precizează site-ul citat.

Contractele publice, marea lor majoritate achiziţii directe în condiţiile în care este vorba de sume relativ mici, au continuat să vină şi în anul 2024, mai susţine Fanatik. Unul dintre cele mai mari contracte obţinute, chiar la începutul lunii trecute, a fost cu administraţia oraşului Voluntari. Cum oraşul din Ilfov are multe companii municipale, Fox Management a fost contractată pentru selecţia a 54 de administratori. La un preţ de 2.500 lei pe angajat, contractul final a fost încheiat pentru suma de 135.000 lei.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne