"O greşeală uriaşă" - Protest la Londra împotriva Brexitului. Britanicii vor revenirea UK în UE

Protest la Londra ]mpotriva BREXIT. Britanicii vor înapoi în UE
Protest la Londra ]mpotriva BREXIT. Britanicii vor înapoi în UE (Youtube - captură ecran)
D.B.
24.09.2023

O mulţime mare de protestatari pro-UE s-a adunat sâmbătă în faţa hotelului Hilton de pe Park Lane, în centrul Londrei, pentru Marşul naţional pentru revenirea la UE (National Rejoin March - NRM), în semn de protest împotriva ieşirii Marii Britanii din UE. Potrivit The Guardian, aceştia au catalogat BREXIT-ul drept "o greşeală uriaşă" şi au cerut revenirea Marii Britanii în blocul comunitar.

Sute de persoane îmbrăcate în haine albastre şi purtând steaguri ale UE au umplut trotuarul înainte de marşul pe străzile oraşului, care ar urma să culmineze cu un miting în Piaţa Parlamentului. Grupuri de membri ai poliţiei metropolitane au fost la faţa locului în timp ce protestatarii împărţeau pliante, iar maşinile care treceau prin zonă au claxonat în semn de susţinere.

Peter Corr, liderul şi co-fondator al NRM, a declarat că a decis să organizeze marşul deoarece "se simţea ca şi cum toată lumea ar fi renunţat" la această cauză.

Marea Britanie a votat pentru ieşirea din UE în cadrul unui referendum în iunie 2016, convocat de premierul de atunci, David Cameron.

"Brexitul a fost o greşeală uriaşă, noi toţi - în special cei din clasa muncitoare şi cei mai săraci - plătim pentru el şi trebuie să facem ceva în acest sens", a declarat Corr, un şofer de camion din Derby.

El a spus că 60% din populaţia ţării şi 80% dintre persoanele cu vârsta sub 25 de ani s-au pronunţat în mod constant în sondaje în favoarea reintrării în UE.

"Urăsc rasismul şi xenofobia şi exact aşa mi s-a părut o mare parte din campania 'votează pentru ieşirea din UE'", a spus el.

Ceira Sergeant, în vârstă de 21 de ani, din Walton, Liverpool, unul dintre vorbitorii de la miting, a declarat: "Aveam doar 14 ani când a avut loc referendumul, aşa că o mare parte dintre colegii mei nu au avut niciodată şansa de a-şi face auzită vocea."

Înainte de marş, protestatarii au afişat pancarte în care îşi exprimau nemulţumirea faţă de ieşirea din UE, printre care: "Calea spre reintrarea în UE începe aici" şi "Rejoin, Rejoice".

Pe o altă pancartă scria: "Conservatorii afară, migranţii sunt bineveniţi. Alăturaţi-vă UE".

Grupuri din întreaga ţară, inclusiv din Devon, Cornwall şi Stratford au fost prezente cu pancarte personalizate. Protestatari din alte ţări europene au fost, de asemenea, prezenţi, mulţi dintre ei purtând berete în stil UE.

Reprezentanţii Partidului Verde au afişat un banner în semn de solidaritate.

Terry Reintke, membru al Parlamentului European din partea Germaniei şi copreşedinte al grupului Verzilor din cadrul adunării, a declarat că europenii privesc evenimente precum marşul cu "multă simpatie" şi că Marea Britanie este privită ca un "partener absolut integral".

"Marea Britanie a reuşit să construiască una dintre cele mai mari mişcări proeuropene din Europa şi putem simţi în continuare că există atât de multe milioane de oameni în Marea Britanie care doresc să se alăture din nou UE", a spus ea.

Întrebată dacă au existat discuţii în Parlamentul European despre posibila revenire a Regatului Unit, ea a răspuns: "Dacă ar exista o dorinţă de a reveni, uşa noastră ar fi deschisă".

Lisa Burton, în vârstă de 53 de ani, din Rhondda Valley, Ţara Galilor, locuieşte în prezent în Lanzarote şi este vicepreşedinte al grupului de campanie Bremain din Spania.

"Abia acum devin evidente daunele provocate de Brexit, fiecare sector suferă. Suntem migranţi britanici care trăiesc în UE şi care au profitat de libertatea de circulaţie, iar eu simt că britanicii au o imagine foarte deformată a ceea ce înseamnă acest lucru. Ei cred că este doar penrtru interior. Credem că lipirea de petice pe Brexit nu va fi niciodată suficientă", a afirmat ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor