Obama critică “postura tot mai agresivă” a Rusiei în estul Ucrainei

Preşedintele american Barack Obama se întâlneşte cu  secretarul general al NATO Jens Stoltenberg în Biroul Oval de la Casa  Albă, 26 mai 2015.
Preşedintele american Barack Obama se întâlneşte cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg în Biroul Oval de la Casa Albă, 26 mai 2015. (Captură Foto)

Preşedintele american Barack Obama a acuzat Rusia că adoptă o “postură tot mai agresivă” în Ucraina. Liderul american a făcut aceste remarci marţi la Casa Albă după ce a discutat despre criza ucraineană cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

“Am avut o şansă să discutăm despre situaţia din Ucraina şi despre postura tot mai agresivă pe care a adoptat-o Rusia”, a declarat Obama.

Vizita şefului NATO la Casa Albă a avut loc în aceeaşi zi în care mii de soldaţi ruşi şi sute de avioane ruseşti au început un exerciţiu militar masiv în nord-vestul Rusiei, care a coincis cu manevrele de mult timp programate de NATO în regiunea Arctică.

Obama şi Stoltenberg au discutat atât despre criza ucraineană cât şi despre măsurile luate până acum de NATO pentru a asigura securitatea statelor membre ale alianţei, în special în cazul naţiunilor situate de-a lungul liniei de front.

În plus, ambii lideri au reafirmat suportul lor pentru suveranitatea Ucrainei şi au făcut apel la implementarea acordului de pace semnat la Minsk. La rândul său, Stoltenberg a cerut Rusiei să nu mai susţină separatiştii şi să îşi retragă toate forţele din estul Ucrainei.

Stoltenberg a discutat de asemenea despre crearea Forţei Comune a ONU pentru Reacţie Rapidă după summitul de anul trecut din Wales şi a declarat că alianţa militară este pregătită să înfrunte noile ameninţări care vin atât din est cât şi din sud.

Administraţia de la Casa Albă a declarat că actualele manevre militare ruseşti nu sunt o surpriză şi că Statele Unite vor monitoriza îndeaproape situaţia curentă din estul Ucrainei.

Conflictul ucrainean şi tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest s-au produs la începutul anului trecut, după ce liderul rus s-a opus încheierii Acordului de liber schimb cu UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei l-a abandonat în ultimul moment. Acest fapt a declanşat proteste de stradă, înăbuşite prin violenţă de jandarmii ucraineni. Au urmat protestele ample de pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici şi noi alegeri ce au legitimat parcursul european pe care îl doreşte poporul ucrainean.

Rusia lui Putin, pe de altă parte, a ales să îi sprijine pe separatiştii din est şi să anexeze Crimeea în martie 2014, fapt ce i-a atras o serie de sancţiuni din partea Occidentului. Kievul şi aliaţii săi vestici afirma că Rusia i-a ajutat pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu soldaţi, acuzaţie care este negată de Kremlin în ciuda dovezilor pe care Occidentul susţine că le are.

Kremlinul susţine că luptătorii ruşi prezenţi în estul Ucrainei sunt voluntari şi că nu sunt trimişi acolo de conducerea rusă. Totuşi, în 16 mai forţele ucrainene au capturat doi luptători ruşi în regiunea separatistă Lugansk şi aceştia au confirmat ulterior că activau în trupele ruseşti şi că se aflau în misiune pe teritoriul ucrainean în momentul capturării lor.

Potrivit datelor oferite de ONU, până în prezent, peste 6.100 de oameni au fost ucişi în acest conflict.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne