Obama îşi începe prima vizită prezidenţială în Israel (video)

Preşedintele israelian Shimon Peres (S) şi prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu (D), urează bun venit Preşedintelui SUA, Barack Obama (C) la 20 martie 2013, pe Aeroportul Ben Gurion din apropierea Tel Aviv (Jack Guez / AFP / Getty Images)
Genevieve Belmaker
21.03.2013

Obama şi-a început prima sa călătorie în Israel în calitate de preşedinte, amintind că a mai fost acolo înainte. Spunând unei mulţimi adunate pe aeroportul din Tel Aviv în ebraică că se simte "bine că a venit din nou în ţară", Obama a început o vizită de patru zile în Israel, Cisiordania şi Iordania cu o mână întinsă ferm spre Israel.

Indicând în discursul său că Statele Unite sunt "cel mai mândru aliat" şi "cel mai mare prieten" al Israelului, Obama a stabilit tonul călătoriei sale.

Agenda sa foarte încărcată include opriri în Ierusalim, Ramallah şi Cisiordania şi Iordania. Fiecare etapă a călătoriei sale este plină de declaraţii de presă şi întâlniri cu lideri, inclusiv cu prim-ministrul Israelului Benjamin Netanyahu şi preşedintele Shimon Peres (se va întâlni cu amândoi de mai multe ori), preşedintele Autorităţii Palestiniene Abu Mazen şi prim-ministrul Fayyad, precum şi cu Regele Abdullah al II-lea ibn Al-Hussein al Iordaniei.

Vizita este prima călătorie externă a lui Obama de când a început al doilea mandat şi prima vizită în Israel în calitate de preşedinte. El a fost anterior acolo ca şi congresman.

Obama este al cincilea preşedintele american ce vizitează Israelul, care urmează să sărbătorească 65 de ani de la înfiinţarea statului.

Deşi majoritatea opririlor din timpul vizitei sale au loc în Israel, inclusiv un discurs major care va fi ţinut joi în faţa a câteva mii de persoane la Centrul pentru Convenţii de la Ierusalim, administraţia a evidenţiat şi opririle sale din Cisiordania şi Iordania.

În primele sale comentarii publice după ce a ajuns în Israel, Obama a declarat că "Statele Unite ale Americii susţin Israelul pentru că este în interesul nostru fundamental de securitate naţională."

O întâlnire ulterioară din aceeaşi zi cu domnul preşedinte Peres la Ierusalim a adus pe masa discuţiilor problema unui acord de pace, Peres declarând că "scopul este o soluţie cu două state pentru două popoare."

Obama şi-a încheiat prima zi în Ierusalim cu o conferinţă de presă alături de Netanyahu.

Este de aşteptat ca Obama să continue abordarea unor probleme specifice în timpul vizitei sale, inclusiv relaţia SUA-Israel, securitatea şi stabilitatea regională în special în ceea ce priveşte Siria şi Iran, precum şi eforturile în curs pentru un proces de pace de succes.

Singurul moment mai relaxat din programul său încărcat va fi în Iordania, când va vizita renumitul sit arheologic Petra.

Alte opriri includ Muzeul Israel şi Muzeul Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim, un centru de tineret din Ramallah, Biserica Naşterii Domnului din Betleem şi un discurs major de la Centrul pentru Convenţii de la Ierusalim (în faţa unei mulţimi formată în cea mai mare parte din studenţi).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor