Octombrie aduce Fest(in) pe Bulevard la „Nottara”

Fest(in) la Nottara
Fest(in) la Nottara (Teatrul Nottara)

Festivalul Internaţional de Teatru Fest(în) pe Bulevard va avea loc în perioada 12 – 19 octombrie 2013 şi este organizat cu sprijinul Ministerului Culturii şi al UNITER. În cadrul acestui eveniment, în cele două săli ale Teatrului „Nottara” – „Horia Lovinescu“ şi „George Constantin“ – se vor juca o serie de spectacole invitate ale unor trupe din ţară şi din străinătate, trei premiere marca „Nottara“ şi câteva producţii de succes ale teatrului gazdă.

Festivalul propune două secţiuni. Prima secţiune, cea competitivă, a fost denumită emblematic „Criză teribilă, monşer!”, pentru că, în cadrul acesteia, vor intra în competiţie spectacolele, din mai multe ţări, concepute pe tematica (prea prezentă, prea cunoscută) a crizei. Cu alte cuvinte, se încearcă ilustrarea prin teatru a unui subiect de actualitate: criza de orice tip (economică, socială, politică, sexuală sau identitară). A doua secţiune, „Bulevardul Comediei”, prezintă, pe lângă spectacole de succes şi premiere ale teatrului gazdă, şi comedii bulevardiere ale unor teatre invitate.

În cadrul secţiunii „Criză teribilă, monşer!”, care se va desfăşura la sala „George Constantin“ vor intra în competiţie spectacole din Franţa, Serbia, Bulgaria, Austria şi România. Astfel, vor fi puse în scenă următoarele spectacole: Povestea zăpezii negrede Jean-Yves Picq, un spectacol de Benoit Kopniaeff; Băutorul de rouă de Şanja Domazet, un spectacol de Ştefan Sablić; Liselotte şi luna mai de Pozsgai Zsolt, în regia lui Ventsislav Asenov; Woyzeckde Georg Buchner, în regia lui Tino Geirun; Candidadaptare liberă după Voltaire, în regia lui Cristian Pepino şi nu în ultimul rând, Matrimoniale de Lia Bugnar, un spectacol de Diana Lupescu în premieră naţională.

Preşedintele juriului secţiunii competitive este Emil Boroghină, directorul Festivalului „Shakespeare” din Craiova. Ceilalţi membrii ai juriului sunt dr. Roxana Croitoru – critic de teatru, consultant artistic la Teatrul Naţional „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca, prof.univ.dr. Constantin Paiu – critic de teatru, profesor universitar la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi, prof.univ.dr. Adrian Titieni – actor, rectorul UNATC „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Radu Alexandru Nica – regizor, lector universitar la Facultatea de Teatru a Universităţii „Babeş Bolyai“ din Cluj-Napoca.

Pe „Bulevardul Comediei”, secţiune care se va desfăşura în sala „Horia Lovinescu”, vor defila producţii de succes ale teatrului, Nu vorbiţi cu actoriide Tom Dudzick, un spectacol de Diana Lupescu; Metoda Metoda Grönholm de Jordi Galcerán, în regia lui Theodor-Cristian Popescu; Scandal la operă! de Ken Ludwig, traducerea, adaptarea şi regia: Petre Bokor; Zeul măcelului de Yasmina Reza, traducerea: Tudor Ţepeneag, în regia lui Claudiu Goga şi două spectacole invitate, Familia Tot de Örkeny István, direcţia de scenă:Victor Ioan Frunză şi Leonida Gem Session adaptare după I.L. Caragiale în cădere în regia lui Tompa Gabor. În plus, tot în această secţiune, vom avea parte şi de două premiere ale teatrului „Nottara“Mobilă şi durerede Teodor Mazilu, în regia lui Alice Barb şi Un pic prea intim de Rajiv Joseph, în regia lui Cristi Juncu.

În ultima seară de Fest(în), pe scena mică a teatrului, Marius Mihalache şi invitaţii săi vor susţine concertul Back to swing.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc pe data de 12 octombrie 2013, cu un eveniment inedit, intitulat Teatru pe pâine”. Manifestarea artistică ce se va desfăşura pe Bulevardul Magheru, chiar în faţa teatrului, este coordonată de regizorul Mihai Lungeanu şi mobilizează, pe lângă trupa Teatrului „Nottara”, şi studenţi de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC).

În Fest(în) pe Bulevard, vor avea loc trei spectacole-lectură în regia Alexandru Mâzgăreanu, a Cezarinei Undrescu şi a lui Mihai Lungeanu. Fiind şi iniţiatorul acestui proiect, Mihai Lungeanu a ţinut să afirme: Proiectul Teatrului „Nottara“ se alătură unui răspândit fenomen teatral-cultural care tinde să ia amploare, atât datorită nevoii de a cunoaşte pe viu” eşantioane din dramaturgiile contemporane, cât şi datorită costurilor reduse, mai uşor suportabile pe timp de „criză”. În cadrul Festivalului, vor fi citite trei texte din dramaturgia contemporană românească, având ca subiect explicit tema aleasă: criza. Liviu Lucaci, Petre Barbu şi Mircea M.Ionescu sunt dramaturgi bine(re)cunoscuţi, dinamici şi aplecaţi cu sensibilitate spre sesizarea ecoului pe care îl au în noi aceste vremuri dificile la trăire, dificile la desluşire”.

Aceste spectacole-lectură fac parte din proiectul „Spectacolul începe cu o lectură”, la care participă studenţii UNATC în colaborare cu actorii teatrului.

Teatrul „Nottara” va găzdui în perioada evenimentului şi colocviul „Criză teribilă, monşer!”, o întâlnire a directorilor de festivaluri din Bucureşti şi din ţară şi lansări de carte de teatru, prezentate de Florica Ichim (critic de teatru, redactor-şef al revistei „Teatrul azi”) şi invitaţii săi. În plus, pe tot parcursul festivalului se poate vizita expoziţia „Actori, actori, actori!, cu fotografii realizate de Sorin Radu şi Maria Ştefănescu.

Accesul la evenimentul stradal „Teatru pe pâine”, la coloviu, la lansările de carte, la expoziţie şi la spectacolele-lectură este liber.

Ziarul festivalului, realizat în colaborare cu UNATC şi cu Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti va avea trei ediţii şi va fi distribuit gratuit pe pe tot parcursul evenimentului.

Pe de altă parte, “Veşti şi poveşti”, newsletter-ul teatrului, lansat în luna septembrie, va ţine la curent publicul-spectator fidel, cu relatări din Fest(în) pe Bulevard. Site-ul şi Pagina de Facebook a Teatrului „Nottara” vor avea secţiuni speciale dedicate festivalului unde se organiza şi concursuri.

Fest(în) pe Bulevard este organizat de Teatrul „Nottara” cu sprijinul Ministerului Culturii şi al UNITER şi îi are ca parteneri pe Rotary Internaţional, Forumul Cultural Austriac şi Institut Français.

Pentru spectacolele dinFest(în) pe Bulevard, biletele au fost deja puse în vânzare şi se pot achiziţiona de la Casa de bilete, deschisă zilnic, între orele 10.00-20.00, de pe B-dul Magheru nr. 20. Telefon: 021.317.41.01 şi pe site-ul www.myticket.ro

Mulţumim sponsorilor şi partenerilor media pentru sprijinul acordat la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Fest(în) pe Bulevard

Vă aşteptăm cu drag la Fest(în)

Epoch Times este partener media al evenimentului

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură