Oficial rus: Expansiunea NATO în estul Europei ar fi catastrofală

Nave NATO de război participă la un exerciţiu militar în Marea Neagră în 16 martie 2015.
Nave NATO de război participă la un exerciţiu militar în Marea Neagră în 16 martie 2015. (Captură Foto)

Expansiunea NATO în Ucraina şi Georgia va avea “consecinţe catastrofale” pentru Europa, a declarat marţi delegatul rus la NATO într-un interviu televizat, în condiţiile în care relaţiile dintre Moscova şi Occident au atins un nivel întâlnit doar în vremea Războiului Rece, conform Yahoo7 News.

“Orice joc politic legat de extinderea NATO în Georgia şi Ucraina va genera cele mai serioase şi profunde consecinţe geopolitice pentru întreaga Europa”, a declarat Alexander Gruşko postului de televiziune rusesc lifenews.

“Sper că oamenii din Bruxelles şi din alte capitale înţeleg pe deplin pericolul acestui joc, pericolul unor cărţi pe care încearcă să le joace unele forţe. Acest lucru va avea consecinţe catastrofale”, a declarat el.

Gruşko a adăugat că expansiunea NATO va fi catastrofală şi pentru Ucraina, unde încă se desfăşoară un conflict izbucnit cu peste un an în urmă între rebelii separatişti pro-ruşi şi forţele guvernamentale ucrainene.

Anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova în martie 2014 şi conflictul separatist ce a izbucnit în estul Ucrainei o lună mai târziu au afectat puternic relaţiile dintre Rusia şi NATO, ambele acuzându-se reciproc de destabilizarea securităţii în estul Europei şi interferarea în problemele interne ale Ucrainei.

Gruşko a acuzat NATO că ridică o “Cortină de Fier” în Europa prin staţionarea soldaţilor şi organizarea de exerciţii militare în apropierea graniţei sale estice, o mişcare despre care alianţa militară vestică a declarat că are scopul de a descuraja Rusia să întreprindă acţiuni agresive împotriva vecinilor săi.

La începutul anului, NATO a convenit să îşi consolideze apărarea prin înfiinţarea a 6 centre de comandă în estul Europei şi a unei forţe de reacţie rapidă alcătuită din 5.000 de soldaţi. Organizaţia a mai susţinut că va desfăşura în mod continuu exerciţii militare în regiune.

Duminică, Rusia a anunţat o nouă doctrină maritimă pentru a contracara ceea ce Kremlinul consideră a fi încercări “inacceptabile” din partea NATO de a-şi desfăşura infrastructura militară în apropierea graniţelor ruseşti.

În plus, SUA şi aliaţii săi acuză Rusia că susţine forţele pro-ruse din estul Ucrainei trimiţând soldaţi, ajutoare militare şi alte tipuri de resurse. Moscova neagă acest lucru şi susţine că singurul suport din partea Rusiei pentru separatişti este doar de natură umanitară.

Dar, în ciuda negării rolului Rusiei în conflictul ucrainean, în 16 mai forţele ucrainene au capturat doi luptători ruşi în regiunea separatistă Lugansk, iar aceştia au confirmat ulterior că activau în trupele ruse şi că, în momentul capturării lor, se aflau în misiune pe teritoriul ucrainean.

Tensiunile dintre Rusia şi Occident s-au amplificat şi mai mult după ce liderul rus Vladimir Putin a anunţat recent că va extinde arsenalul nuclear rusesc cu 40 de rachete balistice intercontinentale noi, ca răspuns la planurile Pentagonului de a staţiona echipament militar greu în estul Europei.

Conform datelor ONU, în conflictul din estul Ucrainei s-au înregistrat până acum peste 6.500 de morţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe