Oficialii ruşi se grăbesc să acuze Ucraina şi SUA pentru masacrul de la Crocus Mall

Premierul rus Dmitri Medvedev.
Premierul rus Dmitri Medvedev. (JOHANNES EISELE / AFP / Getty Images)
A. P.
23.03.2024

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, s-a grăbit să arate cu degetul spre Ucraina în orele de după împuşcăturile mortale care au avut loc vineri la o sală de concerte din Moscova, arată The Daily Beast.

"Dacă se stabileşte că aceştia sunt terorişti ai regimului de la Kiev, trebuie găsiţi cu toţii şi distruşi fără milă. Inclusiv oficialii statului care au comis o astfel de atrocitate", a declarat fostul preşedinte rus în legătură cu atacul care s-a soldat cu cel puţin 60 de morţi, potrivit Comitetului rus de anchetă.

ISIS a revendicat responsabilitatea pentru atac, deşi nu a furnizat dovezi. Ucraina a negat orice implicare, Mykhailo Podolyak - un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski - declarând într-o postare pe X că "Ucraina nu a recurs niciodată la utilizarea de metode teroriste".

Medvedev nu a fost singurul oficial rus care a dat vina pe Kiev pentru împuşcăturile în masă.

Liderul parlamentar rus Serghei Mironov a susţinut, de asemenea, că Ucraina este responsabilă şi a acuzat Statele Unite şi Marea Britanie că au ascuns cunoştinţele despre atacuri.

Agenţiile de informaţii americane şi britanice au emis avertismente privind posibile atacuri ale extremiştilor asupra mulţimilor din Rusia la începutul acestei luni - şi ambele ţări au făcut acest lucru în mod public.

"Toţi cei responsabili vor fi pedepsiţi sever. Sunt sigur că teroriştii merită pedeapsa cu moartea!" a spus el. Cine sunt aceştia? Nu am nicio îndoială în această privinţă. Chiar zilele trecute, liderii regimului de la Kiev şi-au declarat disponibilitatea de a efectua atacuri asupra ţării noastre", a declarat Mironov.

Cel puţin 60 de morţi într-un "atac terorist sângeros" la o sală de concerte din Moscova
Autorităţile caută în continuare suspecţi şi investighează atacul, care a rănit cel puţin 100 de persoane, potrivit autorităţilor ruse. Dar răspunsurile iniţiale au ridicat deja întrebări cu privire la modul în care Rusia ar putea căuta să dea vina sau să răspundă la cel mai sângeros atac din regiune din ultimii ani - şi dacă ar putea fi folosit ca justificare pentru represalii împotriva Occidentului sau a altor adversari.

Medvedev a sugerat anterior că Ucraina nu ar trebui să existe şi că Ucraina este, fără îndoială, o parte a Rusiei.

Oficiali americani au declarat că alerta Departamentului de Stat privind mulţimile din Moscova nu a avut ca scop să avertizeze cu privire la posibile ameninţări din partea Ucrainei şi că oficialii americani nu s-ar fi referit la ucraineni ca fiind extremişti, potrivit The New York Times.

La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin a respins alerta, acuzând Occidentul că încearcă să alimenteze tensiunile în interiorul Rusiei.

În orice caz, consecinţele masacrului ar putea fi grave. În urma atentatelor din 1999, soldate cu sute de morţi, Putin a dat vina pe insurgenţii ceceni şi a lansat un al doilea război cecen.

Propagandistul Kremlinului, Vladimir Solovyov, a cerut moartea atacatorilor, fără a arăta cu degetul spre cineva anume.

"Ticăloşii care au organizat acest lucru nu înţeleg principalul lucru - nu ne pot intimida. Moartea îi aşteaptă pe terorişti - atât pe organizatori, cât şi pe făptaşi, indiferent unde se află", a declarat Solovyov. "Pe fiecare dintre ei".

Casa Albă a declarat vineri reporterilor că încearcă să obţină mai multe informaţii despre atac, Consiliul de Securitate Naţională al Casei Albe, John Kirby, calificând imaginile de la împuşcături drept "pur si simplu oribile şi greu de privit".

Kirby a adăugat că nu există "niciun indiciu în acest moment că Ucraina, sau ucrainenii, au fost implicaţi în împuşcături".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor