Ofiţerii şi subofiţerii anchetaţi în dosarul achiziţiilor SRI, clasat de DNA, au fost apăraţi de fosta şefă a DIICOT

Giorgiana Hosu
Giorgiana Hosu (realitatea.net)
Andrei Popescu
19.03.2024

Avocata Giorgiana Hosu, fosta şefă a DIICOT, i-a reprezentat pe cei şase ofiţeri şi subofiţeri SRI anchetaţi în dosarul achiziţiilor SRI clasat de DNA, au declarat surse judiciare pentru G4Media.ro.

Informaţia a fost confirmată, pentru publicaţia citată, chiar de avocata Hosu: “I-am reprezentat pe toţi cei şase”, fără a oferi detalii cu privire la motivele clasării.

Clasarea acestui dosar a stârnit controverse după ce şeful DNA, Marius Voineag, a minimalizat importanţa anchetei declarând într-un interviu pentru G4Media.ro că aceasta viza “un plutonier SRI”.

În replică, procurorul Liviu Lascu, fost şef al DNA militar, a precizat că ancheta viza inclusiv doi ofiţeri şi se îndrepta spre conducerea unităţii militare care a făcut achiziţiile.

“În cauză au fost cercetaţi în calitate de suspecţi 6 angajaţi ai SRI, dintre care 2 ofiţeri superiori (şefi ai unor compartimente şi servicii), 1 subofiţer şi 3 angajaţi civili. Suspecţii fuseseră membri, pe rând, ai celor 3 comisii de recepţie a echipamentului. În continuare, ar fi urmat să fie cercetaţi ofiţeri din cadrul serviciului financiar şi din conducerea unităţii, existând bănuiala legitimă că membrii comisiilor nu au acţionat în această manieră din proprie iniţiativă şi fără ştiinţa şefilor lor”, a explicat Lascu.

De asemenea, Lascu a afirmat că dosarul nu trebuia clasat.

Reamintim că, în martie 2023, procurorul Lascu a făcut percheziţii la sediile SRI, însă în luna mai a fost concediat după ce noul şef al DNA, Marius Voineag, a cerut CSM să îi înceteze interimatul la şefia Serviciului pentru militari. Tot în mai 2023, Lascu a făcut obiectul unui filaj în urma căruia a fost fotografiat pe stradă alături de deputatul PNL Ioan Cupşa.

În octombrie 2023, dosarul achiziţiilor SRI a fost clasat, iar în noiembrie, procurorul Lascu a fost trimis în judecată disciplinară de către Inspecţia judiciară pentru că a distribuit articole negative la adresa preşedintelui Klaus Iohannis şi a şefului DNA, Marius Voineag.

În ceea ce o priveşte pe Hosu, aceasta a fost numită la şefia DIICOT în martie 2020 de către preşedintele Klaus Iohannis în ciuda avizului negativ dat de Secţia pentru procurori a CSM.

Sub conducerea Giorgianei Hosu, precizează G4Media.ro, DIICOT a clasat dosarul Black Cube în care reprezentanţii firmei de business intelligence au susţinut că operaţiunea din România împotriva fostei şefe DNA Laura Codruţa Kovesi ar fi fost făcută cu acordul SRI, al fostului director civil Eduard Hellvig şi chiar al preşedintelui Iohannis. Israelienii nu au prezentat însă probe în sprijinul afirmaţiilor, singura “probă” ar fi fost mărturia şefului onorific al Black Cube, fostul şef Mossad Meir Dagan, dar care între timp a decedat.

Mai mult, tot sub conducerea Giorgianei Hosu, DIICOT a clasat iniţial ancheta din dosarul 10 August.

Giorgiana Hosu şi-a dat demisia pe 24 septembrie 2020 după ce soţul ei, fostul poliţist Dan Hosu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul Carpatica.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor