ONU denunţă „activităţile israeliene ilegale de colonizare în teritoriile ocupate”

ONU şi-a exprimat îngrijorarea în privinţa activităţilor ilegale de colonizare desfăşurate de Israel în teritoriile ocupate, a violenţelor comise de colonişti şi a distrugerii continue a locuinţelor palestiniene.
Un palestinian aruncă cu o sticlă plină cu vopsea asupra unui buldozer al armatei israeliene în timpul unor ciocniri între cele două tabere izbucnite după o demonstraţie împotriva confiscării pământurilor palestiniene de către Israel în satul Kafr Qaddum, în apropiere de Nablus, Cisiordania, 21 august 2015.
Un palestinian aruncă cu o sticlă plină cu vopsea asupra unui buldozer al armatei israeliene în timpul unor ciocniri între cele două tabere izbucnite după o demonstraţie împotriva confiscării pământurilor palestiniene de către Israel în satul Kafr Qaddum, în apropiere de Nablus, Cisiordania, 21 august 2015. (Captură Foto)

“Suntem martori în continuare la activităţi ilegale de colonizare şi violenţe comise de colonişti. Demolările de structuri deţinute de palestinieni au continuat, inclusiv demolări punitive”, a declarat luni Jan Eliasson, adjunct al secretarului general al ONU, în timpul unei întâlniri speciale a Comitetului ONU pentru Exercitarea Drepturilor Inalienabile ale Poporului Palestinian.

Discutând în numele secretarului general al ONU Ban Ki-moon, Eliasson a avertizat autorităţile israeliene că folosirea forţei excesive va nemulţumi şi mai mult palestinienii şi a cerut Tel Aviv-ului să recurgă la maxim de cumpătare, în special în privinţa utilizării forţei letale împotriva palestinienilor.

“Este clar faptul că palestinienii sunt foarte nemulţumiţi de ocupaţie, care durează de aproape 50 de ani”, a susţinut el.

Eliasson a subliniat faptul că securitatea şi speranţa în Gaza şi Cisiordania, inclusiv în Ierusalimul de Est, se află la un nivel foarte scăzut în prezent.

Distrugerea locuinţelor şi clădirilor deţinute de palestinieni are loc în ciuda Convenţiilor de la Geneva, care interzic unei entităţi ocupante să distrugă proprietatea privată sau să transfere în mod forţat populaţia din regiunea respectivă.

Demolarea locuinţelor palestinienilor merge mână în mână cu politica Tel Aviv-ului de construire de colonii ilegale în teritoriile palestiniene ocupate. Sute de mii de israelieni locuiesc în prezent în cele peste 120 de colonii ilegale ce au fost construite de la ocuparea teritoriilor palestiniene de către Israel în 1967. Coloniile sunt considerate ilegale de către majoritatea reprezentanţilor comunităţii internaţionale.

Coloniştii israelieni au efectuat în anii recenţi mai multe atacuri, inclusiv incendieri, şi au vandalizat proprietăţi palestiniene în Cisiordania şi Ierusalimul de Est.

Remarcile lui Eliasson au loc în condiţiile amplificării tensiunilor dintre manifestanţii palestinieni şi forţele israeliene în Cisiordania şi Fâşia Gaza. Valul nou de tulburări a fost declanşat de impunerea de către Israel în luna august a unor restricţii în privinţa accesului credincioşilor palestinieni în complexul Moscheei al-Aqsa din Ierusalimul de Est.

Aproape 90 de palestinieni şi 13 israelieni au fost ucişi în recenta escaladare a violenţelor de la începutul lunii octombrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe