ONU nu ştie dacă tot materialul nuclear iranian este folosit în scopuri paşnice

Imagine din interiorul reactorului nuclear de la Bushehr, Iran, august 2012
Imagine din interiorul reactorului nuclear de la Bushehr, Iran, august 2012 (HAMED MALEKPOUR / AFP / Getty Images)

Agenţia ONU pentru monitorizare a activităţilor nucleare a declarat luni că nu este capabilă să concluzioneze dacă întregul material nuclear iranian este folosit în scopuri paşnice.

“Continuăm să verificăm materialul nuclear declarat de Iran dar nu suntem în poziţia în care să putem concluziona că întregul material nuclear din Iran este folosit în scopuri paşnice”, a declarat Yukiya Amano, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), la o conferinţă de presă desfăşurată luni la Washington, conform Reuters.

Acest lucru se conformează cu rapoartele anterioare care susţineau că AIEA nu a putut să determine în mod decisiv că tehnologia nucleară a Iranului era limitată la scopuri paşnice.

În 19 februarie, ziarul New York Times a publicat detalii ale unui raport AIEA care sugera că agenţia a formulat întrebări în legătură cu 12 tehnologii necesare creării de arme nucleare pe care le-a urmărit Iranul. Începând cu noiembrie 2014 – la un an după ce Iranul şi grupul P5 1 condus de SUA au semnat un acord nuclear interimar – Iranul a discutat cu inspectorii doar despre una dintre cele 12 chestiuni, conform Business Insider.

“Agenţia nu este în măsură să ofere asigurări credibile în legătură cu absenţa materialelor şi activităţilor nucleare nedeclarate în Iran şi, prin urmare, nu poate concluziona că întregul material nuclear din Iran este folosit în activităţi paşnice”, susţine raportul, conform New York Times.

Iranul şi grupul P5 1 încearcă să ajungă la un acord nuclear cuprinzător până la data de 1 iulie 2015. Cele două tabere au ratat deja două termene limită autoimpuse pentru semnarea acordului final după ce au semnat un acord interimar la Geneva în noiembrie 2013.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe