ONU se plânge Israelului cu privire la încălcările spaţiului aerian libanez

Epoch Times România
08.05.2013

Forţele ONU de menţinere a păcii din sudul Libanului au protestat faţă de Israel după ce au constatat încălcări crescânde ale spaţiului aerian libanez de către Israel, care a efectuat raiduri în Siria pentru a viza ceea ce a numit rachete iraniene trimise militanţilor Hezbollah, potrivit Reuters.

Surse de informaţii au declarat că Israelul a atacat vineri şi duminică rachetele furnizate de iranieni şi depozitate în apropierea capitalei siriene Damasc în aşteptarea transportului către Hezbollah, un aliat al preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Într-o scrisoare obţinută luni de Reuters, Libanul a cerut Consiliului de Securitate al ONU să "oblige Israelul să oprească încălcările suveranităţii Libanului pe calea aerului, pe mare şi pe uscat, şi să îşi îndeplinească toate obligaţiile în conformitate cu Rezoluţia 1701".

Rezoluţia 1701 a Consiliului de Securitate al ONU a oprit războiul din 2006 dintre Israel şi Hezbollah în sudul Libanului, care rămâne un bastion pentru militanţii Hezbollah. Libanul acuză în mod regulat Israelul de încălcarea spaţiului său aerian.

Turcia şi Iran au condamnat şi ele atacurile israeliene asupra Siriei.

Siria este prinsă într-un război civil de doi ani, care a început ca proteste paşnice împotriva lui Assad ce au devenit violente atunci când forţele sale au încercat să zdrobească revolta. Organizaţia Naţiunilor Unite spune că peste 70.000 de persoane au fost ucise.

Israelul este ezitant în a ţine cu una din părţile implicate în războiul civil din Siria care durează de doi ani, de teama că acţiunile sale ar stimula islamiştii, ce sunt chiar mai ostili împotriva sa decât familia Assad, care a menţinut un impas stabil cu statul evreu timp zeci de ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor