Opozant al lui Putin oferă speranţă pentru mii de oameni, deşi are şanse mici să câştige alegerile din Rusia

Boris Nadejdin
Boris Nadejdin (Youtube Screenshot)
Andrei Popescu
27.01.2024

Boris Nadejdin a devenit o dilemă pentru Kremlin, în contextul în care acesta încearcă să candideze la alegerile prezidenţiale din 17 martie. Întrebarea care se pune acum este dacă autorităţile ruse îi vor permite să se înscrie pe buletinul de vot.

Legislatorul local şi academicianul în vârstă de 60 de ani, corpolent şi cu ochelari de soare, a atins o coardă sensibilă în rândul publicului, cerând în mod deschis oprirea conflictului din Ucraina, încetarea mobilizării bărbaţilor ruşi pentru armată şi începerea unui dialog cu Occidentul. De asemenea, el a criticat represiunea din ţară împotriva activismului LGBTQ.

"Colectarea de semnături a mers neaşteptat de bine pentru noi", a declarat Nadejdin pentru The Associated Press într-un interviu acordat miercuri la Moscova. "Nu ne aşteptam la asta, ca să fiu sincer".

Numele lui Nadejdin este o formă a cuvântului rusesc pentru "speranţă" şi, deşi este foarte puţin probabil că el să îl învingă pe încă popularul Vladimir Putin, remarcile sale reprezintă un semn rar de protest, sfidare şi optimism într-o ţară care a cunoscut o reprimare dură a disidenţei de când trupele sale au intrat în Ucraina, în urmă cu aproape doi ani.

Nadejdin candidează din partea Partidului Iniţiativa Civică. Deoarece partidul nu este reprezentat în parlament, el nu are garantat un loc pe buletinul de vot şi trebuie să strângă peste 100.000 de semnături, cu o limită de 2.500 de semnături din fiecare dintre cele câteva zeci de regiuni ale ţării, nu doar din cele mai mari şi mai progresiste oraşe.

Putin, care candidează în calitate de candidat independent şi nu de candidat al partidului de guvernământ Rusia Unită, a strâns peste 3 milioane de semnături.

Originar din Belgorod, oraşul rusesc de frontieră lovit de repetatele atacuri ucrainene, Rakityansky a declarat că l-a susţinut pe Nadejdin pentru ca oraşul său natal "să nu fie bombardat şi oamenii să nu moară pe străzi".

Videoclipuri online au arătat cozi de susţinători nu doar la Moscova şi Sankt Petersburg, ci şi în Krasnodar, în sud, Saratov şi Voronej, în sud-vest, şi dincolo de Munţii Ural, în Ekaterinburg.

Chiar şi în oraşul Yakuţk din Orientul Îndepărtat, situat la 450 de kilometri sud de Cercul Arctic, echipa lui Nadejdin a declarat că până la 400 de persoane pe zi au înfruntat temperaturi care au coborât până la minus 40 de grade Celsius pentru a-şi exprima susţinerea prin semnături.

La un loc de colectare a semnăturilor din Moscova, Kirill Savenkov, în vârstă de 48 de ani, a declarat că l-a susţinut pe Nadejdin datorită poziţiei sale privind Ucraina şi negocierile de pace.

Alţii au spus că doresc o alternativă reală la Putin, despre care au sugerat că a condus ţara într-o fundătură.

Campania lui Nadejdin a primit un impuls după ce liderii opoziţiei din străinătate, inclusiv fostul magnat Mihail Hodorkovski şi susţinătorii politicianului de opoziţie încarcerat Alexei Navalnîi, i-au îndemnat pe ruşi să susţină orice candidat care i-ar putea refuza lui Putin o parte din voturi.

Unii analişti spun că valul de susţinere pentru Nadejdin a surprins chiar şi Kremlinul, deşi purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat joi că "nu îl vedem ca pe un rival".

Analiştii spun că rezultatul alegerilor este o concluzie previzibilă şi că Putin va rămâne la putere pentru încă şase ani, dar unii sugerează, de asemenea, că este încă un moment de risc politic real pentru Kremlin, care trebuie să proiecteze o aură de legitimitate pentru ca scrutinul să fie văzut ca o competiţie autentică.

Pentru ca Putin să obţină o victorie convingătoare, el are nevoie ca susţinătorii săi să se prezinte la urne, iar criticii săi trebuie să rămână acasă fără "nicio licărire de speranţă", a declarat Ekatarina Schulmann, politolog şi cercetător nerezident la Carnegie Russia Eurasia Center din Berlin.

"Acesta este motivul pentru care Nadejdin este o astfel de problemă", a susţinut ea într-un interviu. "El oferă o umbră de speranţă".

Până în prezent, Comisia Electorală Centrală a Rusiei a aprobat trei candidaţi care au fost nominalizaţi de partide reprezentate în Parlament şi care susţin în mare parte politicile Kremlinului: Nikolai Haritonov, din partea Partidului Comunist, Leonid Sluţky, din partea Partidului Naţionalist Liberal Democrat, şi Vladislav Davankov, din partea Partidului Poporului Nou. Haritonov a candidat împotriva lui Putin în 2004, terminând pe locul al doilea la distanţă.

În decembrie, autorităţile i-au interzis accesul la vot Ekatarinei Dunţova, o fostă deputată regională care a făcut apel la pace în Ucraina. Comisia a invocat erori tehnice în documentele sale.

Dunţova a fost probabil exclusă pentru că autorităţile "nu o cunosc şi, prin urmare, din punctul lor de vedere, este imprevizibilă". Şi, mai presus de toate, nu le plac lucrurile imprevizibile", a declarat Schulmann.

Deşi au existat afirmaţii potrivit cărora Nadejdin are în secret aprobarea Kremlinului pentru a candida şi este văzut ca un fel de candidat de răsfăţ, el ar putea fi totuşi declarat neeligibil.

El a apărut ca expert la televiziunea rusă şi chiar a criticat conflictul din Ucraina în timpul unui talk-show la postul de televiziune controlat de stat NTV în septembrie 2022 - un nivel rar de vizibilitate de care nu se bucură alţi politicieni din opoziţie, precum Navalnîi şi Vladimir Kara-Murza, ambii încarceraţi în prezent.

În acea apariţie, Nadejdin a declarat că Putin a fost indus în eroare de serviciile de informaţii care, aparent, i-au spus că rezistenţa ucraineană va fi scurtă şi ineficientă.

În interviul acordat pentru AP, Nadejdin a declarat că el crede că i s-a permis să candideze pentru că este o entitate cunoscută şi nu l-a criticat în mod specific pe Putin.

"Îl cunosc personal pe Putin", a spus el, precizând că l-a întâlnit înainte ca acesta să devină preşedinte în 2000, adăugând că, în anii 1990, a fost asistent al prim-ministrului de atunci Serghei Kiriyenko, actualmente primul adjunct al şefului de cabinet al lui Putin.

Schulmann a declarat că, deşi autorităţile ar putea permite ca Nadejdin să candideze, este un "risc periculos".

"Cred că îi vor tăia calea în etapa următoare, când va aduce acele semnături", a spus ea, sugerând că Comisia Electorală Centrală ar putea declara unele dintre ele nevalabile şi i-ar putea interzice accesul la vot. Ea a sugerat că autorităţile ruse ar putea, de asemenea, să îl ameninţe pe el şi echipa sa cu închisoarea, dacă mai târziu îşi va îndemna susţinătorii să protesteze.

Sunt primele alegeri de când Putin a anexat patru regiuni ucrainene şi primele în care votul online va fi folosit la nivel naţional. Criticii sugerează că ambele sunt oportunităţi de a manipula rezultatele în favoarea lui Putin - lucru pe care Kremlinul a negat că îl va face.

Indiferent de rezultatul real, unii analişti şi adversari politici sugerează că priveliştea celor care se aliniază în frig pentru Nadejdin dezvăluie mai multe despre Rusia de astăzi decât votul în sine.

Deşi a indicat că el crede că echipa lui Putin nu l-a perceput iniţial ca fiind un risc, Nadejdin a afirmat că "administratorii de la Kremlin se află acum într-o poziţie dificilă".

Dacă ar fi fost în locul lor, a spus el, "acum m-aş fi gândit: 'De ce l-am lăsat să facă asta?'".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor