Parlamentar britanic: China comunistă conduce o "nouă axă" în recoltarea de ADN de la fetuşi şi femei însărcinate

(Getty Images)
Andrew Thornebrooke
05.12.2023

China comunistă obţine un avantaj strategic semnificativ prin aplicarea inteligenţei artificiale (IA) la tehnologiile de editare a ADN-ului, potrivit parlamentarului britanic Sir Iain Duncan Smith.

Partidul Comunist Chinez (PCC), care conduce China ca stat cu un singur partid, ar putea exercita o putere fără precedent asupra comunităţii internaţionale dacă influenţa ei în domeniul IA şi al genomicii nu este încetinită, a avertizat acesta.

"China are acum un avans în ceea ce priveşte aplicarea inteligenţei artificiale în medicina genomică, ceea ce reprezintă o ameninţare semnificativă la adresa securităţii noastre naţionale colective.

Dacă China domină IA şi medicina genomică, va exercita o influenţă fără precedent asupra industriilor majore, inclusiv, asupra asistenţei medicale globale", a declarat Sir Iain în timpul unei conferinţe din 28 noiembrie, la Heritage Foundation, un think tank conservator.

Avertismentul lui Sir Iain a îndemnat la necesitatea unei vigilenţe sporite şi a unor măsuri strategice, în urma informaţiilor potrivit cărora PCC recoltează ADN de la milioane de oameni din întreaga lume prin utilizarea clandestină a produselor sale de sănătate.

Acesta a sugerat că un eşec în confruntarea cu acest pericol ar putea ameninţa securitatea globală într-un mod nemaiîntâlnit de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

"Nimic din ceea ce face China nu este lăsat la voia întâmplării. Pericolul cu care ne confruntăm acum este la fel de mare ca şi cel cu care ne-am confruntat în timpul Războiului Rece şi chiar cu ce ne-am confruntat în anii 1930", a precizat Sir Iain.

China recoltează ADN de la milioane de femei şi fetuşi din întreaga lume

Sir Iain a menţionat investigaţiile în curs de desfăşurare în cinci ţări cu privire la utilizarea de către PCC a testelor prenatale pentru a colecta ADN de la femeile însărcinate şi de la fetuşii acestora.

Testele, comercializate sub numele de "NIFTY", au fost concepute de gigantul chinez de genomică BGI în consultare cu braţul militar al PCC. Testul pretinde că depistează sindromul Down şi alte afecţiuni genetice, dar datele ADN colectate sunt stocate pe servere din China continentală, unde PCC le poate accesa în orice moment.

"Aceste teste permit Chinei să acceseze datele genomice atât ale mamei, cât şi ale fătului din întreaga lume, iar noi le-am acordat drepturile de a utiliza aceste date din nou în China. A fost uimitor cât de superficial a fost tratat acest lucru!", a declarat Sir Iain.

BGI a fost implicată şi în alte abuzuri privind drepturile omului, inclusiv în recoltarea forţată de ADN de la minorităţile etnice predominant musulmane din provincia Xinjiang. Ulterior, Statele Unite au pus pe lista neagră unele unităţi ale BGI.

"Noua Axă" urmăreşte să extindă guvernele autoritare brutale

Sir Iain a declarat că pericolul trebuie înţeles în contextul mai larg al unei "noi axe a statelor totalitare", conduse de China, care include Iran, Coreea de Nord şi Rusia.

Cele patru puteri, a spus el, reprezintă o "ameninţare tot mai mare la adresa lumii libere" şi se coordonează din ce în ce mai mult cu "puteri regionale brutale" precum Birmania şi Siria pentru a-şi propaga viziunea autoritară pentru viitor.

Având în vedere că RPC comunistă devine rapid lider mondial atât în domeniul inteligenţei artificiale, cât şi în cel al genomicii, a spus el, este imperativ ca liderii internaţionali să recunoască faptul că această nouă axă reprezintă un "risc existenţial pentru umanitate".

În acest scop, el a legat nenumăratele conflicte urmărite de aceste puteri, spunând că axa ca întreg va trebui să fie înfruntată.

"Războiul din Ucraina, războiul din Gaza împotriva Hamas şi ameninţarea vădită a Chinei de a invada Taiwanul sunt toate conectate. Ele sunt legate inexorabil prin această axă. Ignorarea uneia dintre aceste ameninţări înseamnă multiplicarea pericolului în celelalte", a spus Sir Iain.

În mod similar, Sir Iain a avertizat că reapare o luptă precum cele purtate în timpul Războiului Rece şi al celui de-al Doilea Război Mondial şi este necesar un răspuns ferm din partea naţiunilor libere ale lumii.

"Când a căzut Zidul Berlinului, lumea liberă a crezut că democraţia şi libertatea au învins. Ne-am înşelat", a spus Sir Iain.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor