Parlamentul European activează “opţiunea nucleară” împotriva Ungariei

În cadrul unui vot tensionat, majoritatea europarlamentarilor a susţinut o moţiune pentru aplicarea sancţiunilor împotriva Ungariei. Guvernul de la Budapesta este acuzat de cenzurarea mass mediei independente, atacarea ONG-urilor şi înlăturarea judecătorilor independenţi.
Premierul ungar Viktor Orban în timpul unei dezbateri pe tema Ungariei în Parlamentul European, Strasbourg, 11 septembrie 2018.
Premierul ungar Viktor Orban în timpul unei dezbateri pe tema Ungariei în Parlamentul European, Strasbourg, 11 septembrie 2018. (Frederick Florian/AFP/Getty Images)

Parlamentul European a votat miercuri începerea procedurii de sancţionare a Ungariei pentru erodarea democraţiei şi încălcarea valorilor fundamentale ale Uniunii Europene, potrivit Deutsche Welle.

Parlamentarii europeni au susţinut moţiunea de activare a Articolul 7 al Tratatului UE împotriva Ungariei. Guvernul lui Viktor Orban este acuzat că a redus la tăcere presa, a atacat ONG-urile şi a subminat independenţa justiţiei, ceea ce poate duce la suspendarea dreptului de vot al Ungariei în Consiliul UE.

Decizia împotriva Ungariei a fost luată cu 448 voturi 'pentru', 197 voturi 'contra' şi 48 de abţineri.

Această măsură nu va duce la penalizarea imediată a Ungariei, dar va deschide calea către impunerea unor sancţiuni. După votul de miercuri, Ungaria va primi o avertizare oficială pentru încălcarea valorilor UE.

Luând cuvântul marţi în Parlamentul European, Orban a descris votul de astăzi ca un act de răzbunare împotriva Ungariei pentru refuzul acesteia de a accepta refugiaţi pe baza unor cote obligatorii stabilite de UE. Deşi Bruxelles-ul şi Budapesta au avut dispute în repetate rânduri cu privire la imigraţie şi refugiaţi, votul de miercuri a abordat probleme mai ample privind starea democraţiei şi a statului de drept în Ungaria.

Un raport realizat de europarlamentara Judith Sargentini, care a declanşat votul pentru Articolul 7, a descoperit că atacurile lui Orban asupra mass mediei, mediului academic, sectorului judiciar, asupra imigranţilor şi refugiaţilor şi a drepturilor minorităţilor reprezintă o “ameninţare sistemică” la adresa principiilor fundamentale ale Uniunii Europene.

Ungaria este cea de-a doua ţară UE împotriva căreia se ia această măsură după ce, în 2017, Comisia Europeană a lansat procedura împotriva Poloniei din cauza reformelor sale în sectorul judiciar.

Articolul 7 al Tratatului de la Lisabona deschide calea pentru aplicarea de sancţiuni împotriva unui stat membru şi pentru pierderea temporară a dreptului de vot în Consiliul European. Mecanismul este declanşat atunci când unul dintre membrii blocului încalcă valori precum “demnitate umană, libertate, democraţie, egalitate, respectarea legii şi a drepturilor omului, inclusiv drepturile persoanelor care aparţin minorităţilor”.

Moţiunea va fi trimisă liderilor celor 28 de state membre pentru aprobare. Totuşi, este necesar o unanimitate de voturi pentru a suspenda drepturile de votare ale Ungariei şi pentru a lansa sancţiuni, măsură care probabil va fi blocată de Polonia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe