Parlamentul turc ar putea ratifica săptămâna aceasta aderarea Suediei la NATO [Surse]

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Mehmet Ali Ozcan/Anadolu Agency/Getty Images)
D.B.
23.01.2024

Parlamentul turc ar trebui să pună capăt întârzierilor ce durează de peste un an, ceea ce a tensionat grav legăturile sale cu aliaţii occidentali, şi să aprobe aderarea Suediei la NATO în această săptămână, potrivit AFP.

CNN Turk a declarat că votul ar putea avea loc marţi, dar o sursă a declarat pentru AFP că ar putea avea loc joi.

Ratificarea Turciei ar lăsa ca Ungaria să rămână ultima ţară oponentă în procesul de aderare pe care Suedia şi Finlanda l-au început ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina în urmă cu aproape doi ani.

Finlanda a devenit al 31-lea membru al alianţei nord-atlantice condusă de SUA în aprilie anul trecut.

Aderarea sa a dublat aproximativ lungimea frontierei NATO cu Rusia şi a consolidat substanţial apărarea celor trei mici naţiuni baltice care s-au alăturat blocului după prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Suedia şi Finlanda au urmărit o politică de nealiniere militară în timpul confruntărilor din timpul Războiului Rece dintre Moscova şi Washington.

Dar invazia Rusiei în Ucraina a declanşat cea mai mare şi mai brutală bătălie terestră din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, răsturnând calculele geopolitice.

Împotrivirea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan în ceea ce priveşte aderarea Suediei la NATO a reflectat poziţia lui mai nuanţată faţă de Moscova.

Turcia a profitat de pe urma menţinerii - şi chiar a extinderii - comerţului cu Rusia, şi în acelaşi timp a furnizat Ucrainei drone şi alte arme esenţiale.

Erdogan a fost, de asemenea, unul dintre puţinii lideri occidentali care au avut întâlniri şi conversaţii telefonice regulate cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Presa turcă a relatat că Putin ar putea face prima sa vizită de război în Turcia luna viitoare.

Avioanele de luptă americane

Obiecţiile lui Erdogan faţă de candidatura Suediei s-au concentrat iniţial pe percepţia acceptării de către Stockholm a grupurilor kurde pe care Ankara le consideră "teroriste".

Suedia a răspuns prin înăsprirea legislaţiei sale antiteroriste şi prin adoptarea altor măsuri de securitate cerute de Erdogan.

Comisia pentru afaceri externe a parlamentului turc a aprobat luna trecută candidatura suedeză.

Dar Erdogan a făcut de atunci noi cereri, inclusiv o solicitare ca Washingtonul să îşi respecte promisiunea de a livra un lot de avioane de luptă F-16 pentru forţele aeriene învechite ale Turciei.

Luna trecută, Erdogan a discutat despre cereri, prin telefon, cu preşedintele american Joe Biden.

Oficialii de la Washington au susţinut că cererea Turciei ar putea obţine aprobarea necesară din partea Congresului dacă aderarea Suediei la NATO va fi aprobată - o poziţie reafirmată de secretarul de stat american Antony Blinken în timpul unei vizite la Istanbul în această lună.

Unii analişti au legat, de asemenea, întârzierile continue ale Turciei de furia lui Erdogan faţă de Washington pentru sprijinul acordat Israelului în războiul împotriva militanţilor Hamas din Fâşia Gaza.

Erdogan s-a transformat într-unul dintre cei mai aprigi critici din lumea musulmană cu privire la amploarea morţii şi a distrugerii din Gaza declanşată de atacul fără precedent al militanţilor din 7 octombrie asupra Israelului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor