Partidul Comunist Chinez ignoră îngrijorările OMS privind epidemia de pneumonie. Japonia anunţă că ia măsuri

Copii primesc un IV pe scările unui spital din Beijing - 23 noiembrie 2023.
Copii primesc un IV pe scările unui spital din Beijing - 23 noiembrie 2023. (Jade Gao /AFP via Getty Images)
Alex Wu
29.11.2023

China a răspuns solicitării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de a furniza date cu privire la creşterea numărului cazurilor cu afectiuni respiratorii spitalizate şi a cazurilor de pneumonie nediagnosticată la copii şi la tot mai mulţi adulţi din întreaga ţară.

Atenţia OMS se referă la o epidemie de "pneumonie nediagnosticată" care face ravagii în ţară, cu multe cazuri de copii bolnavi care copleşesc spitalele chinezeşti. Dar se pare că focarul s-a extins şi la adulţi, mai multe cadre medicale fiind infectate, precum şi posibile cazuri semnalate într-o ţară vecină.

La 23 noiembrie, OMS a organizat o teleconferinţă cu Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor al Partidului Comunist Chinez (PCC), aflat la putere, şi cu Spitalul de Copii din Beijing, în legătură cu solicitarea oficială de date referitoare la epidemia de pneumonie nediagnosticată la copii cu o zi înainte.

Oficialii PCC au răspuns solicitării OMS spunând că nu au fost găsiţi "agenţi patogeni neobişnuiţi sau noi" în diverse regiuni, inclusiv în Beijing şi în provincia Liaoning, şi că nu au fost descoperite manifestări clinice anormale. PCC a recunoscut o creştere generală a numărului cazurilor de afecţiuni respiratorii, dar a spus că aceasta este cauzată de mai mulţi agenţi patogeni cunoscuţi.

ProMED, un sistem global de supraveghere a sănătăţii publice care monitorizează focarele de boli umane şi animale din întreaga lume, emisese o notificare la 21 noiembrie, în care detalia o epidemie raportată de "pneumonie nediagnosticată" la copiii din China, suspectând că un agent patogen necunoscut este cauza epidemiei. Acest lucru a determinat OMS să pună întrebări Chinei.

Autorităţile chineze au afirmat atunci, la 21 noiembrie, că mai mulţi agenţi patogeni respiratori, precum virusul gripal, RSV, SARS-cov-2, care provoacă COVID-19, şi, cel mai important, bacteria mycoplasma pneumonia, sunt cauza infecţiilor respiratorii mixte observate în întreaga ţară.

"Unele dintre aceste creşteri sunt mai timpurii în sezon decât cele înregistrate în mod istoric, dar nu sunt neaşteptate, având în vedere ridicarea restricţiilor privind COVID-19, aşa cum s-a întâmplat în mod similar în alte ţări", a declarat OMS vizând răspunsul Chinei.

"OMS monitorizează îndeaproape situaţia şi este în contact strâns cu autorităţile naţionale din China", a adăugat Organizaţia.

Toate grupele de vârstă, infectate

Infecţiile cu Mycoplasma au fost observate în epidemii ciclice la fiecare trei sau patru ani, cu creşteri anterioare în 2011, 2015 şi 2019. Infecţiile nu necesită în mod obişnuit spitalizare, deşi, din punct de vedere istoric, copiii mici cu sisteme imunitare slabe au fost predispuşi la dezvoltarea unor simptome mai severe ale bolii.

Pe 24 noiembrie, ProMED a postat un mesaj al unui medic pe nume Robin Motz, care spunea că "pneumonia nediagnosticată" nu se limitează la copii.

"Am aflat de la un coleg medic din China. Pneumonia virală este o epidemie şi afectează toate grupele de vârstă. Ea este foarte frecvent urmată de o pneumonie bacteriană care este sensibilă la levofloxacină", a declarat doctorul Motz.

Levofloxacina este un medicament antibiotic.

Sean Lin, profesor asistent la Departamentul de Ştiinţe Biomedicale de la Colegiul Feitian şi fost microbiolog în cadrul armatei americane, a declarat că atunci când virusul COVID-19, zis şi virusul PCC, cooperează cu alte virusuri respiratorii sau cu bacteria mycoplasma pneumonia pentru a străpunge sistemul imunitar al organismului, vor apărea infecţii mai grave, provocând sindromul plămânului alb şi alte afecţiuni la nivelul plămânilor.

"COVID-19 nu a dispărut niciodată cu adevărat din China şi cred că oficialii încă îl ascund", a spus el.

De la jumătatea lunii octombrie, mulţi copii au suferit de pneumonie, având febră şi chiar prezentând simptome de plămâni albi, aşa cum s-a văzut anterior în cazul unor infecţii grave cu COVID-19 în diferite regiuni din China. Numărul cazurilor a crescut vertiginos şi mai mult în noiembrie, infectând adulţi şi copleşind spitalele chinezeşti.

Un videoclip difuzat pe reţelele de socializare arată Spitalul de medicină chineză din provincia Liaoning copleşit de numărul pacienţilor în 23 noiembrie.

Postările de pe reţelele de socializare arată că boala respiratorie din China are un impact negativ şi asupra adulţilor, mulţi membri ai personalului medical, profesori şi părinţi fiind infectaţi şi nevoiţi să îşi ia concediu de odihnă.

O asistentă medicală din provincia Liaoning, în nord-estul Chinei, a postat pe reţelele de socializare, la 21 noiembrie, că departamentul pediatric al spitalului său este plin, ceea ce aminteşte de situaţia din timpul epidemiei masive de COVID-19 din decembrie anul trecut, când PCC a abandonat brusc toate politicile şi măsurile de control al pandemiei şi a oprit testarea pe scară largă a COVID-19 . În departamentul ei sunt 12 persoane, dintre care nouă au febră.

Mai mulţi internauţi au postat pe 23 noiembrie, spunând că epidemia furioasă din China a dus la infectarea unui număr mare de personal medical.

În multe şcoli, de asemenea, jumătate din populaţia de elevi a lipsit din cauza faptului că au fost infectaţi cu pneumonie, profesorii şi părinţii fiind infectaţi.

Doamna Yuan, o rezidentă din Shanghai, a declarat pentru The Epoch Times că a observat că pneumonia este contagioasă.

"Mai mulţi copii ai colegilor mei au fost infectaţi primii. Când s-au întors acasă, şi-au infectat mamele şi apoi bătrânii. Principala sursă de răspândire este mai întâi în rândul copiilor, iar apoi copiii vor infecta persoanele care locuiesc cu ei când se întorc acasă, infectând adulţii", a afirmat ea.

Epidemia de pneumonie nediagnosticată s-a răspândit rapid în multe provincii şi oraşe din China. Un număr mare de videoclipuri şi postări pe reţelele de socializare arată locuitori din China care explică faptul că spitalele din Beijing, Tianjin, Shanghai, Liaoning şi din alte locuri sunt pline, cu sălile de ambulatoriu şi departamentele de urgenţă supraaglomerate, şi se pare că un pat este foarte greu de obţinut în spital.

La începutul acestei săptămâni, postul de stat China National Radio a afirmat, într-un articol online, că numărul mediu de pacienţi din departamentul de medicină internă al Spitalului de Copii din Beijing a trecut de 7.000 pe zi, depăşind capacitatea spitalului.

În ciuda acestui fapt, autorităţile chineze au declarat OMS că numărul total al pacienţilor din teritoriile chineze nu a depăşit capacităţile.

La 24 noiembrie, Consiliul de Stat al PCC a emis o notificare prin care avertiza că "vârful epidemiei de gripă" la nivel naţional va avea loc în timpul iernii şi al primăverii şi că infecţiile cu pneumonie cu micoplasmă vor continua să aibă o "incidenţă ridicată" şi în viitor.

PCC încurajează călătoriile

Pe măsură ce epidemia s-a agravat rapid, la 24 noiembrie, Ministerul Afacerilor Externe al PCC a anunţat brusc că va oferi unilateral scutire de vize pentru Franţa, Germania, Italia, Olanda, Spania şi Malaezia începând cu 1 decembrie.

Când COVID-19, care a fost numit pentru prima dată "pneumonie Wuhan" în China datorită originii sale, a izbucnit la sfârşitul anului 2019, PCC a ascuns adevărul despre modul în care virusul ar putea fi transmis de către oameni. Acesta a închis călătoriile interne în şi din Wuhan în ianuarie 2020 din cauza epidemiei, dar regimul a continuat să permită oamenilor să plece din China, accelerând răspândirea COVID, care a devenit rapid o pandemie globală.

Oficialii din Wuhan au recunoscut, la începutul anului 2020, că peste 5 milioane de persoane au părăsit Wuhan în acea perioadă, călătorind în ţări din întreaga lume.

Focare de pneumonie în alte ţări

Focare de pneumonie cu mycoplasma au fost întâlnite şi în Coreea de Sud, unde numărul infecţiilor raportate a crescut de peste două ori începând cu a treia săptămână din octombrie.

Potrivit unei actualizări din 19 noiembrie a Agenţiei coreene pentru controlul şi prevenirea bolilor, 226 sau 96% dintre cei 236 de pacienţi spitalizaţi în întreaga ţară cu infecţii respiratorii bacteriene au "pneumonie cu micoplasmă". Cei mai mulţi dintre pacienţi au sub 12 ani, 80 la sută dintre noile cazuri fiind copii cu vârste sub cinci ani.

Franţa a raportat, de asemenea, o creştere a numărului cazurilor de infecţii cu pneumonie cu mycoplasma la copiii sub 15 ani - cele mai grave rate de infecţie înregistrate acolo în peste un deceniu.

Ministrul japonez al Sănătăţii, Takemi Keizo, a confirmat, la 16 noiembrie, în cadrul unei reuniuni guvernamentale pe teme de sănătate, că, începând din 2024, Japonia va cere călătorilor din şase ţări - China, Filipine, Vietnam, Indonezia, Nepal şi Birmania - să efectueze teste de tuberculoză (TB) înainte de a intra în Japonia pentru vizite care depăşesc trei luni, adăugând că mulţi dintre noii pacienţi cu TB din Japonia provin din aceste naţiuni.

Tuberculoza prezintă simptome de infecţie pulmonară similare cu pneumonia nediagnosticată şi COVID-19, cum ar fi noduli pulmonari.

La sfârşitul lunii octombrie, ministrul japonez al Sănătăţii a îndemnat China să transmită informaţii şi date conexe despre focarul de pneumonie infantilă în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit presei japoneze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor