PAS a repartizat ajutoare şi echipamente în câteva spitale: Cei de la guvernare au uitat de ei, unii nici salarii n-au primit

. (pixabay.com)
Maria Maevschi
09.04.2020

„Am venit să transmitem ajutoarele la care aţi contribuit şi dumneavoastră. Aici medicii au mare nevoie de ajutoare, de echipamente de protecţie, măşti, costume. Am aflat că în Soroca sunt circa 90 de medici infectaţi, ceea ce vorbeşte despre faptul că această guvernare nu a făcut absolut nimic pentru a dota spitalele care tratează bolnavii de Covid-19”, a menţionat liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, în timp ce repartiza ajutoare şi echipamente de protecţie la mai multe spitalele din ţară împreună cu deputata PAS Doina Gherman.

Potrivit PAS, în unul din spitalele în care au ajuns, sunt internaţi peste 100 de oameni care sunt confirmaţi sau suspectaţi de infecţie cu virus Wuhan şi aceştia sunt îngrijiţi de doar 10 medici, întrucât ceilalţi s-au îmbolnăvit.

În drum spre Soroca, Maia Sandu şi Doina Gherman au trecut şi pe la Bălţi şi le-au lăsat şi lor echipamente de protecţie. „Am aflat acolo, din discuţiile cu medicii, că cei de la guvernare au uitat cu totul de ei. Chiar dacă Guvernul promite salarii majorate pentru personalul medical, oamenii nu şi-au primit încă salariile”, a menţionat Sandu.

Mai mult decât atât, medicii li s-au plâns că cei de la Casa Naţională de Asigurări Medicale nu le-au făcut transferurile nici pe luna februarie, nemaivorbind de luna martie, aşa încât şefii de spitale să poată achiziţiona lucrurile de care au nevoie urgent acum.

Potrivit Doinei Gherman „situaţia este critică. Medicii sunt extrem de îngrijoraţi că nu au elementare echipamente de protecţie. Echipa de la Bălţi ne-a spus că ei au nevoie, doar pentru două ture, de 54 de costume de protecţie. Încercăm să-i ajutăm cu ce putem. Vreau să vă spun că am rămas absolut impresionată de cât curaj au demonstrat aceşti medici şi vorbeau atât de optimist şi vedeam atât de multă speranţă în ochii lor. Vă îndemnăm pe toţi să vă alăturaţi campaniei noastre ʻProtejaţi medicii! Salvaţi oameniiʼ”.

Precizăm că până în prezent în Republica Moldova sunt infectaţi cu virusul Partidului Comunist Chinez 348 lucrătorilor medicali ceea ce constituie 27% din numărul total de persoane infectate oficial. Dintre aceştia, medici 90, felceri 2, asistenţi medicali 118, farmacişti 7, personal auxiliar-105, paramedici 1.

Numărul total al persoanelor infectate cu coronavirus în Republica Moldova se ridică în acest moment la 1289, din 6271 de probe prelevate. De menţionat este faptul că, potrivit preşedintelui Dodon, în Moldova sunt testate doar persoanele care prezintă simptome.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor