Pasapoartele se vor ieftini de la 1 august

Epoch Times România
29.07.2011

Pasapoartele se vor ieftini, de la 1 august, cu aproximativ 10 la suta, raporteaza Publika.TV.

Astfel, pretul acestora se va micsora de la 760 de lei pana la 700 de lei, pentru perfectarea in termen de 30 de zile, a anuntat Ministrul Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor, Pavel Filip.

In termen de 15 zile, suma va fi de 900 de lei fata de actualul pret de 960 de lei, iar pentru eliberarea pasaportului in 10 zile vom achita o mie de lei, cu 70 de lei mai putin. Daca vom solicita perfectarea timp de 24 de ore, atunci vom scoate din buzunar 1200 de lei.

Potrivit lui Filip, aceste ieftiniri vor fi facute in urma optimizarilor de cheltuieli, care au loc acum la Intreprinderea de Stat “Registru”.

In Marea Britanie un pasaport costa aproape 90 de euro. In Franta, pretul acestuia este asemanator. Romanii isi perfecteaza pasapoartele biometrice contra sumei de 67 de euro. Cele mai ieftine pasapoarte biometrice le obtin locuitorii tarilor balticie. In Lituania si Estonia, pretul acestora este de aproape 30 de euro, iar letonii platesc putin peste 20 de euro, a precizat ministrul.

De la 1 ianuarie 2011 au intrat in vigoare noi reguli de perfectarea a pasapoartelor. Astfel toti cetatenii isi pot perfecta doar pasapoarte biometrice, care de la inceputul eliberarii costau peste 1.000 de lei. Introducerea pasaportului biometric este o conditie a Uniunii Europene pentru simplificarea regimului de vize pentru moldoveni.

Totodata, incepand cu 1 ianurie 2012 buletinele de identitate vor fi eliberate intr-un nou format. Acestea nu vor mai avea fisa de insotire si vor fi de marimea unui card bancar.

"Inca nu am stabilit unde vom introduce datele despre starea civila a persoanei si daca vom elibera o carte de vot", a spus directorul intreprinderii de stat Registru, Sergiu Railean.

Acum costul unui biletin de identitate, la perfectare, este de 130 de lei. Nu se stie daca atunci cand nu vor fi eliberate fise de insotire costul va fi mic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor