Peste 100 de site-uri web chinezeşti pretind că sunt puncte de informare locale în 30 de ţări [Raport]

Logo-ul CGTN Europe, pe un panou în faţa unui bloc de birouri care găzduieşte birourile China Global Television Network în Chiswick Park, în vestul Londrei, la 4 februarie 2021.
Logo-ul CGTN Europe, pe un panou în faţa unui bloc de birouri care găzduieşte birourile China Global Television Network în Chiswick Park, în vestul Londrei, la 4 februarie 2021. (Tolga Akmen/AFP via Getty Images)

Cel puţin 123 de site-uri web chinezeşti sunt deghizate în instituţii locale de ştiri în 30 de ţări pentru a disemina dezinformări pro-Beijing, potrivit unui raport recent al Citizen Lab, un organism de supraveghere digitală de la Universitatea canadiană din Toronto.

"Campania este un exemplu de operaţiune de influenţă tentaculară care serveşte atât intereselor financiare, cât şi celor politice, şi care se aliniază cu agenda politică a Beijingului", a scris Alberto Fittarelli, cercetător senior la Citizen Lab, în raportul său din 7 februarie.

El a numit campania "Paperwall", pe care a definit-o ca fiind "o reţea mare şi în creştere rapidă de site-uri web anonime care se pretind că sunt instituţii de ştiri locale". Statele Unite, Coreea de Sud, Japonia, Rusia, Marea Britanie, Franţa, Brazilia, Turcia şi Italia se numără printre cele 30 de ţări care ar fi fost vizate de campanie.

Pentru a se deghiza în canale de ştiri locale legitime, site-urile Paperwall foloseau adesea referinţe locale ca parte a numelor lor, cum ar fi Eiffel Post şi Provence Daily pentru două site-uri web în limba franceză. Alte nume de site-uri web au inclus British FT pentru Marea Britanie, Sendai Shimbum şi Fujiyama Times pentru Japonia, Daegu Journal şi Busan Online pentru Coreea de Sud, precum şi Roma Journal şi Napoli Money pentru Italia.

Singurul site web care viza publicul din SUA a fost UpdateNews.Info, un nume de domeniu înregistrat în iulie 2019 şi primul site web Paperwall care a fost înregistrat, potrivit raportului.

Cercetătorii Citizen Lab au declarat că efectul campaniei a fost "neglijabil până în prezent", având în vedere "traficul minim" către site-urile web şi lipsa de amplificare în reţelele sociale sau de acoperire mediatică vizibilă.

Cu toate acestea, raportul a avertizat că această campanie nu ar trebui considerată inofensivă - poate "în cele din urmă să aducă dividende enorme odată ce unul dintre aceste fragmente este preluat şi legitimat de presa mainstream sau de personalităţi politice".

Conţinut

De asemenea, site-urile Paperwall "republică în mod regulat conţinut, textual, din surse online legitime din ţara ţintă" pentru a face ca site-urile lor să pară legitime, potrivit raportului. De exemplu, raportul include o captură de ecran de pe site-ul Eiffel Post care reia un articol din cotidianul francez Le Parisien.

Potrivit raportului, aceste site-uri web au prezentat, de asemenea, reluări textuale de conţinut din mass-media de stat din China, cum ar fi China Global Television Network, filială globală a televiziunii de stat China Central Television.

O parte semnificativă a conţinutului acestor site-uri web provenea de la Times Newswire, potrivit lui Fittarelli.

"Am găsit dovezi că Times Newswire însămânţează în mod regulat conţinut politic pro-Beijing, inclusiv atacuri ad hominem, ascunzându-l în cantităţi mari de conţinut comercial aparent benign", se arată în raport.

S-a constatat că Times Newswire şi un alt serviciu de tip newswire numit World Newswire se aflau în centrul unei operaţiuni de influenţă legată de China numită "HaiEnergy", raportată în 2023 de firma de securitate cibernetică Mandiant. Utilizând servicii de tip newswire şi influenţe plătite, HaiEnergy şi-a distribuit conţinutul în subdomeniile unor instituţii de ştiri legitime cu sediul în SUA sub formă de "comunicate de presă", promovând efectiv propaganda pro-Partidul Comunist Chinez (PCC) prin intermediul instituţiilor media din SUA.

"În mod similar cu ceea ce a fost declarat de Mandiant pentru campania HaiEnergy, nu putem atribui în prezent Times Newswire aceloraşi operatori ca şi PAPERWALL", se arată în raport.

Totuşi, potrivit raportului, Citizen Lab a cercetat adresele IP de găzduire a domeniilor Times Newswire şi Paperwall, iar acestea au condus la Tencent, o companie chineză de tehnologie cu sediul în oraşul Shenzhen din sudul Chinei.

Raportul l-a identificat pe virusologul Yan Limeng din Hong Kong ca exemplu de victimă care s-a confruntat cu atacuri ţintite provenind de pe site-urile Paperwall.

"Atacurile lansate de PAPERWALL împotriva ei au fost nefondate, au vizat reputaţia ei personală şi profesională şi au fost anonime", se arată în raport.

Site-urile Paperwall au promovat, de asemenea, teorii ale conspiraţiei, cum ar fi acuzaţiile conform cărora Statele Unite ar fi efectuat experimente biologice pe localnici din ţările din Asia de Sud-Est, potrivit raportului.

Firmă de PR

Campania a fost atribuită companiei Shenzhen Haimaiyunxiang Media Co. Ltd., cunoscută şi sub numele de Haimai, o firmă de relaţii publice şi marketing cu sediul în Shenzhen, China, potrivit raportului. Această atribuire s-a bazat pe analiza raportului privind legăturile de infrastructură digitală dintre această companie şi site-urile Paperwall.

"Prin urmare, aceasta este o constatare incriminatoare, care dovedeşte că ambele domenii PAPERWALL au fost create de aceiaşi operatori ca şi activele Haimai", se arată în raport.

Potrivit raportului, Haimai anunţă pe site-ul său vânzarea de servicii de plasare promoţională în mai multe ţări şi limbi.

"Rolul şi proeminenţa firmelor private în crearea şi gestionarea operaţiunilor de influenţă nu reprezintă o noutate", se afirmă în raport, adăugând că "China - expusă anterior pentru că a recurs la această categorie de intermediari în operaţiuni de influenţă de amploare, inclusiv în cazul HaiEnergy, citat anterior - beneficiază acum din ce în ce mai mult de acest model de operare, care menţine un văl subţire de negare plauzibilă, asigurând în acelaşi timp o largă diseminare a mesajelor politice.

"Desigur, estimăm că PAPERWALL nu va fi ultimul exemplu de parteneriat între sectorul privat şi guvern în contextul operaţiunilor de influenţă chinezeşti."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe