Peste 260.000 de austrieci au semnat o petiţie privind ieşirea din UE

Clădirea Parlamentului European - Bruxelles
Clădirea Parlamentului European - Bruxelles (Herman Ricour / Getty Images)

Peste 260.000 de austrieci au semnat o petiţie care cere guvernului austriac să părăsească Uniunea Europeană. Conform rapoartelor de joi, 261.159 de austrieci au semnat petiţia şi acest număr reprezintă 4,12% din electoratul ţării.

Din moment ce regulamentele ţării susţin că pragul minim pentru a se cere o dezbatere asupra unui potenţial referendum este de 100.000 de persoane, Parlamentul austriac va trebui acum să discute despre posibilitatea unui referendum privind ieşirea din UE.

Apelul pentru părăsirea Uniunii a fost mult mai popular în statele Austria Inferioară şi Carinthia, unde 5,18% şi respectiv 4,85% de potenţiali alegători au semnat petiţia.

Organizatorul petiţiei a fost un translator pensionat în vârstă de 66 de ani pe nume Inge Rauscher. El consideră că petiţia este un rezultat important şi a legat succesul ei, parţial, de criza din Grecia.

Rauscher a compus o petiţie similară în 2000, când numai 3,35% dintre membrii electoratului au semnat-o.

Grecia a ratat în 30 iunie un termen limită pentru plata unei datorii de 1,6 miliarde de euro către FMI, devenind astfel prima ţară dezvoltată care a intrat oficial în incapacitate de plată faţă de Fond.

Situaţia are loc după prăbuşirea discuţiilor dintre Grecia şi creditorii internaţionali ai acesteia. Atena a prezentat o listă de reforme necesare relansării programului de salvare financiară a Greciei, dar creditorii au descris propunerile elenilor ca fiind insuficiente şi au cerut măsuri de austeritate mai dure.

În 27 iunie, Parlamentul grec a aprobat un referendum propus de premierul elen Alexis Tsipras, în cadrul căruia alegătorii vor decide dacă guvernul ar trebui să fie de acord sau ar trebui să respingă cererile impuse de creditori în schimbul alocării fondurilor de salvare financiară.

Tsipras a făcut apel ca alegătorii să voteze cu NU la referendumul din 5 iulie şi să respingă astfel ultimii termeni propuşi de partenerii europeni ai Greciei.

După criza economică din 2009, Grecia a primit din partea creditorilor internaţionali două pachete de salvare financiară, în 2010 şi 2012, cu o valoare total de 240 miliarde de euro.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe