Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu un elicopter a fost găsit împuşcat în Spania

Maxim Kuzminov
Maxim Kuzminov (Vitalii Nosach / Global Images Ukraine / Getty Images)
A.P.
20.02.2024

Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu un elicopter Mi-8 în august a fost găsit împuşcat mortal în Spania săptămâna trecută, potrivit presei din Ucraina şi Spania, citată de Business Insider.

Un purtător de cuvânt al serviciilor de informaţii militare din Ucraina a confirmat moartea lui Maksim Kuzminov pentru Kyiv Post, dar nu a oferit detalii. Potrivit publicaţiei, presa rusă a relatat că Kuzminov a fost găsit mort cu cel puţin cinci răni de glonţ într-o parcare subterană din sudul Spaniei, în apropiere de Alicante.

EFE, o agenţie de ştiri spaniolă, a raportat că trupul lui Kuzminov a fost găsit pe 13 februarie şi că acesta locuia în Spania cu un paşaport ucrainean şi un nume alternativ, potrivit Reuters.

Poliţia spaniolă nu a putut confirma pentru agenţia de presă că trupul găsit este cel al lui Kuzminov, dar o sursă neidentificată din cadrul poliţiei a declarat că este posibil ca victima să fi trăit sub un nume fals.

Reuters a precizat că La Informacion, un ziar spaniol, a relatat că doi suspecţi au părăsit locul faptei cu un vehicul care a fost găsit ulterior incendiat. Iniţial, poliţia a crezut că moartea ar fi putut avea legătură cu o bandă, potrivit The Guardian.

Operaţiunea specială "Şoricelul"

Kuzminov, fost căpitan în regimentul rusesc 319 de elicoptere separate, a dezertat în Ucraina în luna august, când a aterizat un Mi-8 AMTSh rusesc pe o bază aeriană ucraineană din Harkiv.

Oficialii ucraineni de la acea vreme au declarat că defecţiunea a făcut parte dintr-o operaţiune specială de şase luni numită "Şoricelul", în cadrul căreia familia pilotului a fost mutată din Rusia în Ucraina înainte de fuga acestuia.

La bordul aparatului lui Kuzminov se mai aflau alţi doi membri ai echipajului, care au fost şocaţi când au realizat că aterizează în Ucraina. Oficialii militari ucraineni au spus că aceştia nu s-au predat şi au fost "eliminaţi".

Kuzminov a fost identificat public ca fiind pilotul respectiv de către Serviciul de informaţii al apărării din Ucraina în septembrie. La acea vreme, el a declarat că a dezertat pentru că nu a vrut să comită crime de război.

"Ceea ce se întâmplă acum este pur şi simplu un genocid al poporului ucrainean: atât ucrainean, cât şi rus", a declarat el într-un interviu publicat de Ukraine Defense Intelligence. "Motivaţia acţiunii mele a fost aceea de a nu contribui la aceste crime. Ucraina va câştiga fără echivoc acest război pur şi simplu pentru că poporul este foarte unit".

Oficialii ucraineni au declarat că Maksim Kuzminov, care a adus cu el şi piese de avioane de vânătoare furate atunci când a dezertat, va fi recompensat cu 500.000 de dolari, conform unei legi ucrainene care stimulează despre soldaţii ruşi care predau echipamente militare. Legea stipula o jumătate de milion de dolari ca recompensă pentru un elicopter de luptă, în timp ce un avion de luptă ar fi adus soldatului rus 1.000.000 de dolari.

Oficialii au declarat că Kuzminov furniza, de asemenea, Ucrainei informaţii cheie despre aviaţia rusă.

În timpul interviului din septembrie, Kuzminov, în vârstă de 28 de ani la acea vreme, a încurajat alţi soldaţi ruşi să îi urmeze exemplul şi să dezerteze în Ucraina, promiţând că vor fi aranjaţi pe viaţă.

"Veţi fi întreţinuţi, pentru tot restul vieţii voastre. Vi se va oferi un loc de muncă oriunde, indiferent de ceea ce faceţi", a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor