Planul de dezvoltare al Aeroportului Chişinău a fost propus de o companie germană

(photos.com)

"Planul general de dezvoltare a Aeroportului Internaţional Chişinău, de care s-a condus Guvernul când a luat decizia de concesionare a fost propus de prestigioasa companie germană "Hochtief AirPort GmbH", a declarat joi în cadrul şedinţei Parlamentului viceministrul Economiei, Tudor Copaci.

Viceministrul a declarat că încă în anul 2009 a fost desfăşurată o licitaţie cu respectarea tuturor procedurilor Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru selectarea consultantului, în scopul elaborării Planului general de dezvoltare a Aeroportului.

"Concursul a fost câştigat de prestigioasa companie germană "Hochtief AirPort GmbH", care a participat la proiectarea, construcţia şi modernizarea a 75 de aeroporturi, printre care aeroporturile din Atena, Budapesta, Sidney, Tirana şi, practic, toate aeroporturile din Germania", a spus Copaci.

Potrivit lui, în cadrul licitaţiei, 31 de companii au expediat scrisori de intenţie privind participarea la concurs. Ca urmare a analizei propunerilor tehnice şi comerciale, cel mai mare număr de puncte l-a acumulat compania germană "Hochtief AirPort GmbH". "Compania "Hochtief AirPort GmbH" este cea mai mare companie de consultanţă din Germania, fondată în anul 1875. "Hochtief AirPort GmbH" este prezentă pe principalele pieţe ale lumii, având un personal total de 64000 de angajaţi", a precizat Copaci.

Viceministrul a menţionat că "Planul general de dezvoltare este un document director, care conţine informaţii detaliate privind direcţia, volumul de lucru şi etapele care trebuie respectate la modernizarea infrastructurii de bază a Aeroportului Internaţional Chişinău".

"Master-Planul elaborat de compania "Hochtief AirPort GmbH" are la bază obiectivul de păstrare a tendinţei de creştere a fluxului de pasageri înregistrat în perioada ultimilor cinci ani şi, în acelaşi timp, de îmbunătăţire constantă a calităţii serviciilor acordate pasagerilor şi companiilor operatoare", a menţionat Copaci.

Potrivit lui, odată cu elaborarea Planului general de dezvoltare, obiectivul prioritar al Aeroportului a devenit căutarea căilor de atragere a investiţiilor necesare pentru a se apropia maximum posibil de scenariul de dezvoltare descris în documentul elaborat de consultantul internaţional.

Viceministrul a menţionat că în 2012 Aeroportul a încheiat un contract cu PWC (PricewaterhouseCoopers Management Consultants SRL - România) pentru acordarea serviciilor de consultanţă la stabilirea căilor şi metodelor optime de realizare a Strategiei de atragere a investiţiilor la Aeroportului Internaţional Chişinău. Compania a efectuat analiza formelor de bază de atragere a investiţiilor prevăzute de legislaţia Republicii Moldova: privatizarea, locaţiunea, arenda, precum şi concesionarea, menţionează InfoTag.

"Ca urmare a analizei desfăşurate, Compania PWC a stabilit că una dintre cele mai profitabile şi optime metode pentru Aeroport şi stat în general este concesionarea pe termen lung a activelor Aeroportului, recomandând-o pentru asigurarea atragerii investiţiilor în dezvoltarea infrastructurii", a declarat Tudor Copaci.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe