PNL: Pactul între Oprea şi Dragnea scoate PSD-ul şi UNPR-ul în afara Constituţiei

Trocul prin care UNPR-ul promite social-democraţilor sprijin pentru menţinerea legii electorale în forma actuală scoate cele două partide în afara Constituţiei, opinează liberalii.
Gabriel Oprea
Gabriel Oprea (Epoch Times România)
Loredana Diacu
04.02.2016

Semnarea protocolului de colaborare PSD-UNPR de către liderii celor două formaţiuni reprezintă o premieră în politica românească, fiind pentru prima dată când partide politice asumă în mod oficial blocarea procesului legislativ, susţine PNL, acuzând că pactul semnat de Oprea şi Dragnea scoate formaţiunile acestora în afara Constituţiei.

Potrivit liberalilor, înţelegerea ca proiectul de lege al PNL privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, aflat deja în circuit legislativ, să nu fie supus dezbaterii şi votului înainte de alegerile locale încalcă în mod flagrant principiul constituţional referitor la statul de drept.

"În fapt, PSD şi UNPR se pot pronunţa împotriva legii, votând în consecinţă, dar nu pot din punct de vedere constituţional să prevadă într-un document oficial că folosesc majoritatea pentru a împiedica dezbaterea şi modificarea unei legi. În mod declarativ, liderii celor două partide s-au exprimat împotriva aplicării unei astfel de legi la alegerile locale din 2016, apreciind însă efectele pozitive ale alegerii primarilor în două tururi de scrutin pe viitor", arată liberalii, într-un comunicat pe site-ul instituţiei.

PNL mai reiterează faptul că singura instituţie care poate stabili din punct de vedere constituţional dacă revenirea la alegerea primarilor în două tururi este posibilă pentru alegerile din 2016 este Curtea Constituţională iar Parlamentul, oricât de blamat ar fi în acest moment, rămâne "organ reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării". Ori, în acest context, acţiunile politice de blocare a activităţii parlamentare, menţionate în documente oficiale, încalcă însăşi principiile constituţionale.

"Atragem atenţia PSD şi UNPR că gestul lor politic se poate situa sub incidenţa normelor legale privind neconstituţionalitatea partidelor politice", mai scriu liberalii, reamintind că, potrivit articolul 40, alineatul 2 din Legea fundamentală a ţarii "partidele sau organizaţiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranităţii, a integrităţii sau a independenţei României sunt neconstituţionale."

Reamintim că Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea au semnat, joi, protocolul de colaborare la alegerile locale. Protocolul prevede că UNPR respinge modificarea legislaţiei pentru revenirea la două tururi pentru alegerea primarilor, au confirmat surse politice de la ambele partide.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor