Poliţia turcă a lansat gaze lacrimogene pentru a dispersa un miting pro-palestinian la baza aeriană Incirlik

Poliţia turcă a lansat gaze lacrimogene pentru a dispersa un miting pro-palestinian organizat, duminică, în faţa bazei militare de la Incirlik, care găzduieşte forţe americane, 5 noiembrie 2023
Poliţia turcă a lansat gaze lacrimogene pentru a dispersa un miting pro-palestinian organizat, duminică, în faţa bazei militare de la Incirlik, care găzduieşte forţe americane, 5 noiembrie 2023 (Youtube - screenshot)
D.B.
06.11.2023

Poliţia turcă a lansat gaze lacrimogene pentru a dispersa un miting pro-palestinian organizat, duminică, în faţa unei baze militare care găzduieşte forţe americane, cu câteva ore înainte de sosirea la Ankara a celui mai înalt diplomat al Washingtonului, potrivit AFP.

Protestul din faţa bazei aeriene de la Incirlik, în sud-estul Turciei, a fost organizat de fondul de ajutor umanitar IHH, care în 2010 a condus o flotilă spre Gaza ce a provocat raiduri israeliene în care au murit 10 civili.

Un fotograf al agenţiei de ştiri citate a declarat că poliţia a intervenit atunci când mulţimea a început să se îndrepte spre bază după ce a organizat un miting paşnic la Incirlik.

Imaginile de pe reţelele de socializare au arătat câteva sute de persoane care fluturau steaguri palestiniene alergând pe un câmp, urmărite de poliţie, care a folosit şi tunuri cu apă.

Nu au fost raportate răniri sau arestări. Oficialii americani nu au emis niciun comentariu.

Baza de pe coasta mediteraneană este deţinută de Turcia, dar este folosită de Forţele Aeriene ale SUA şi, ocazional, de Forţele Aeriene Regale ale Marii Britanii, oferindu-le acces strategic la mari părţi din Orientul Mijlociu.

Protestul IHH a fost programat să coincidă cu o vizită la Ankara a secretarului de stat american Antony Blinken, care urma să sosească duminică târziu şi să se întâlnească, luni, cu ministrul turc de Externe, Hakan Fidan.

De asemenea, aproape 1.000 de persoane au manifestat duminică în faţa ambasadei SUA din Ankara, potrivit unui fotograf AFP aflat la faţa locului.

Între timp, în Franţa, mii de persoane au mărşăluit în oraşul Marsilia, în sudul ţării, în sprijinul palestinienilor şi cerând încetarea focului în Gaza.

La această manifestaţie, convocată de un grup de asociaţii, partide şi sindicate, au participat 2.700 de persoane în cursul după-amiezii, potrivit poliţiei franceze.

Însă organizatorii au declarat mulţimii din Marsilia că "suntem mii", în timp ce protestatarii fluturau o mare de steaguri palestiniene.

Insurecţia kurdă

Turcia, membră a NATO, s-a confruntat cu proteste de amploare de patru săptămâni, de când Israelul a intrat în război împotriva Hamas luna trecută.

Israelul încearcă să zdrobească militanţii care au organizat cel mai sângeros atac din istoria ţării la 7 octombrie, ucigând peste 1.400 de persoane, majoritatea civili, şi luând 240 de ostatici, potrivit oficialilor israelieni.

Bombardamentele israeliene asupra Fâşiei Gaza asediate au ucis peste 9.770 de persoane, majoritatea femei şi copii, potrivit Ministerului Sănătăţii condus de Hamas.

Turcia, care la rândul său se luptă de zeci de ani cu o insurecţie kurdă care a făcut zeci de mii de victime, a apărat iniţial dreptul Israelului de a riposta împotriva Hamas. Însă preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi-a înăsprit tonul pe măsură ce războiul se înteţeşte şi numărul morţilor civili creşte.

Erdogan a atacat în repetate rânduri Statele Unite pentru susţinerea operaţiunii israeliene, pe care a comparat-o cu un "genocid".

Luna trecută, el a condus un miting masiv la Istanbul, la care a declarat că au participat 1,5 milioane de persoane, numind Israelul un "ocupant" care se comportă ca un "criminal de război".

"Datoria Turciei"

Turcia a anunţat sâmbătă că îşi recheamă ambasadorul în Israel pentru consultări şi întrerupe contactele cu premierul Benjamin Netanyahu, pe care Erdogan îl consideră personal responsabil pentru bilanţul civil.

Israelul şi Turcia îşi refăcuseră treptat relaţiile, care s-au întrerupt în urma tentativei IHH din 2010 de a sparge asediul israelian asupra Fâşiei Gaza.

Anul trecut, cele două ţări şi-au numit din nou ambasadori şi au relansat discuţiile privind un gazoduct de gaze naturale susţinut de SUA, care ar fi putut constitui baza unor legături mai durabile.

Blinken, care a efectuat duminică o vizită neanunţată în Cisiordania, în cadrul turneului său în Orientul Mijlociu, se va deplasa în Turcia pentru prima dată de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas.

Însă Erdogan va efectua luni un turneu în nord-estul îndepărtat al Turciei, ceea ce face puţin probabil că acesta să se întâlnească personal cu diplomatul american.

Duminică, liderul turc a declarat că Ankara "lucrează în spatele scenei" pentru a opri vărsarea de sânge şi a asigura livrarea de ajutor umanitar în Gaza.

"Oprirea vărsării de sânge în Gaza este datoria Turciei", a declarat Erdogan în declaraţii televizate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor