Polonia relansează lunga bătălie juridică a regizorului Roman Polanski

Polonia va face apel împotriva deciziei unui tribunal de neextrădare în Statele Unite a regizorului Roman Polanski
Roman Polanski la o conferinţă de presă la Bonarowski Palace Hotel în Cracovia, Polonia, la 30 octombrie 2015
Roman Polanski la o conferinţă de presă la Bonarowski Palace Hotel în Cracovia, Polonia, la 30 octombrie 2015 (Adam Nurkiewicz/Getty Images)

Polonia va face apel împotriva deciziei unui tribunal de neextrădare în Statele Unite a regizorului Roman Polanski, învinuit de americani că ar fi avut relaţii sexuale cu o minoră în 1977. Anunţul a fost făcut de ministrul Justiţiei, Zbigniew Ziobro, care relansează astfel o lungă bătălie juridică.

Anunţând redeschiderea procedurii penale, ministrul Ziobro a spus că Polanski este acuzat de „violarea unui copil” şi că „dacă ar fi fost un tip oarecare… sigur ar fi fost de mult deportat în Statele Unite”. Avocatul lui Polanski a reacţionat la declaraţia acestuia arătând că, date fiind declaraţiile anterioare ale ministrului Justiţiei, Zbigniew Ziobro, anunţul acestuia nu este surprinzător.

În octombrie anul trecut, un tribunal polonez a respins cererea de extrădare înaintată de Statele Unite în 2014. Însă, între timp, Polonia are un nou guvern conservator.

Cineastul de renume mondial, în vârstă de 82 de ani, locuieşte la Paris, dar merge des la Cracovia.

Polanski a fost anchetat de poliţia americană încă din anul 1977 pentru întreţinerea de raporturi sexuale cu o minoră, fiind arestat în 2009, la Zurich, unde urma să primească un premiu. În anul 2010, regizorul a fost eliberat, întrucât autorităţile elveţiene au decis să nu îl extrădeze.

Roman Polanski a fugit din Statele Unite în 1977, înainte de pronunţarea sentinţei, după ce şi-a recunoscut vinovăţia în cadrul unui proces în care a fost acuzat că a întreţinut raporturi sexuale cu o minoră în vârstă de 13 ani. Cineastul se află în continuare sub incidenţa unui mandat internaţional de arestare şi de extrădare, fiind acuzat de viol.

Roman Polanski s-a născut în Franţa din părinţi polonezi şi este cetăţean francez. A studiat regia de film la Şcoala de Arte din Cracovia şi la prestigioasa Şcoală Naţională de Cinema din Lodz.

Roman Polanski este regizorul filmelor "Chinatown" şi "Rosemary's Baby", precum şi al filmului "The Pianist" (2002) - ce ilustrează povestea unui pianist scăpat dintr-un ghetou din Varşovia în Al Doilea Război Mondial - câştigător al Palme D'Or la Cannes şi premiului Oscar pentru cel mai bun regizor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe