Poroşenko: Moscova încă înarmează separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei

Liderul ucrainean Petro Poroşenko înmânează un steag unei unităţi militare în timpul paradei militare organizate în Kiev cu ocazia celebrării Zilei Independenţei Ucrainei, 24 august 2015.
Liderul ucrainean Petro Poroşenko înmânează un steag unei unităţi militare în timpul paradei militare organizate în Kiev cu ocazia celebrării Zilei Independenţei Ucrainei, 24 august 2015. (Captură Foto)

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a acuzat Moscova că furnizează armament greu forţelor pro-ruse din estul Ucrainei, în ciuda acordului de încetare a focului semnat între cele două tabere în luna februarie la Minsk.

Luni, Poroşenko a susţinut că cel puţin 950 de vehicule blindate, 500 de tancuri şi 400 sisteme de artilerie au fost desfăşurate de Rusia în estul Ucrainei. Totuşi, el nu a specificat data exactă a acestor întăriri trimise separatiştilor pro-ruşi.

Liderul ucrainean a mai declarat că 50.000 de soldaţi ruşi sunt amplasaţi în prezent în partea rusă a graniţei dintre Rusia şi Ucraina, adăugând că aproximativ 9.000 de soldaţi ruşi au trecut până acum graniţa şi s-au alăturat rebelilor separatişti.

Poroşenko a făcut aceste remarci în timpul unui discurs susţinut la o paradă militară organizată în Kiev cu ocazia celebrării Zilei Independenţei Ucrainei.

“Războiul pentru independenţă încă continuă şi putem să ne declarăm victorioşi doar prin combinarea eforturilor noastre defensive, a talentului diplomatic, a responsabilităţii politice şi a unei rezistenţe de oţel”, a declarat Poroşenko, avertizând că oficialii din Kiev trebuie să fie atenţi la mişcările Moscovei în regiune chiar şi la 25 de ani după obţinerea independenţei de Uniunea Sovietică.

Între timp, un grup de oameni s-a adunat în Doneţk pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de politicile Kievului în regiunea tulburată şi pentru a condamna ceea ce ei numesc “Ziua Dependenţei”.

Manifestanţii din Doneţk a afişat pancarte pe care erau scrise mesaje precum “Poroşenko, ai sânge pe mâinile tale”, “Spunem NU Fascismului!” sau “Suntem împotriva războiului”.

În plus, SUA şi aliaţii săi acuză Rusia că susţine forţele pro-ruse din estul Ucrainei trimiţând soldaţi, ajutoare militare şi alte tipuri de resurse. Moscova neagă acest lucru şi susţine că singurul suport din partea Rusiei pentru separatişti este doar de natură umanitară.

Totuşi, chiar dacă Rusia nu recunoaşte că are un rol în conflictul ucrainean, în 16 mai forţele ucrainene au capturat doi luptători ruşi în regiunea separatistă Lugansk, care au confirmat ulterior că activau în trupele ruse şi că, în momentul capturării lor, se aflau în misiune pe teritoriul ucrainean.

Tensiunile dintre Rusia şi Occident s-au amplificat şi mai mult după ce liderul rus Vladimir Putin a anunţat recent că va extinde arsenalul nuclear rusesc cu 40 de rachete balistice intercontinentale noi, ca răspuns la planurile Pentagonului de a staţiona echipament militar greu în estul Europei.

Conform datelor ONU, în conflictul din estul Ucrainei s-au înregistrat până acum peste 6.500 de morţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe