Preda: Ursula von der Leyen nu i-a chemat la Bruxelles nici pe Nica, nici pe Plumb. Propunerile au fost ignorate

Cristian Preda
Cristian Preda (Epoch Times România)

Fostul europarlamentar Cristian Preda a atras atenţia, marţi, că social-democraţii Dan Nica şi Rovana Plumb, propuşi de Guvern pentru poziţia de comisar european, au lipsit de la discuţiile care au avut loc între preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi premierul Viorica Dăncilă. În opinia reprezentantului PLUS, acest lucru ar putea însemna că propunerile Bucureştiului au fost ignorate.

"În aceste zile, Ursula von der Leyen discută cu candidaţii la poziţiile de comisar susţinuţi de fiecare stat-membru. Din România ea nu i-a chemat la Bruxelles nici pe D. Nica, nici pe R. Plumb, ci pe V.V. Dăncilă. Asta înseamnă că propunerile iniţiale trimise de la Bucureşti au fost ignorate. Că lucrurile stau aşa o dovedeşte şi faptul că în comunicatul guvernului publicat după reuniune nu e menţionat vreun nume de posibil comisar român", a declarat Preda.

Fostul deputat european a reiterat propunerea făcută Executivului în urmă cu câteva zile, şi anume de a susţine fie un deputat european influent, fie un fost premier - Mihai Răzvan Ungureanu, caz în care comisarul din România ar deveni vicepreşedinte.

"O regulă tacită spune că un fost prim-ministru dintr-un stat-membru care devine comisar are o asemenea poziţie de autoritate în Colegiul comisarilor", a precizat Preda.

Reamintim că desemnarea celor doi social-democraţi a fost puternic criticată de Opoziţie şi de parte dintre cetăţeni, având în vedere că ambii nominalizaţi au avut probleme penale.

Mai exact, Rovana Plumb a fost unul dintre personajele centrale în dosarul Belina, scăpând însă de anchetă după ce, în 2017, colegii săi deputaţi au respins cererea DNA vizând urmărirea sa penală. Cât despre Dan Nica, acesta a fost implicat în dosarul Microsoft, fiind acuzat de abuz în serviciu. Cum dosarul a fost tergiversat, faptele s-au prescris iar fostul ministru a scăpat de dosar. Nica a fost urmărit penal şi în dosarul EADS, clasat finalmente de DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne