Predoiu îşi „asumă” că noile coduri sunt bune. Este acuzat de „colaborare tacită” cu Ponta

Cătălin Predoiu
Cătălin Predoiu (Andrei Popescu/Epoch Times România)

Candidatul PDL la prezidenţiale, fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu, a declarat miercuri la postul B1 TV că îşi asumă că noile Coduri care vor intra în vigoare la 1 februarie sunt bune, în ciuda tuturor criticilor venite din partea DNA, ICCJ, DIICOT, preşedintele CSM, sau diverselor ONG-uri şi specialişti din domeniu.

"Să-mi daţi voie să am o altă părere decât doamna Macovei şi Kovesi... Eu mă raliez părerii unor alţi specialişti de marcă", a declarat Cătălin Predoiu.

Premierul Ponta declara miercuri că Codul Penal şi Codul de Procedură Penală intră în vigoare de la 1 februarie.

"Sunt coduri moderne. Important este că nu mai amânăm pentru că nu mai putem amâna după 4 ani de zile", a declarat Victor Ponta, adăugând că speră să nu se ajungă la situaţia în care să fie criticat de Emil Boc şi Cătălin Predoiu, cei care le-au realizat.

Acest lucru nu s-a întâmplat, pentru că prezidenţiabilul PDL nu pare să aibă vreo problemă cu intrarea în vigoare a acestora.

Legea 135 a fost concepută în 2009 de Ministerul Justiţiei, când Cătălin Predoiu era ministru.

"Politica penală a Ministerului Justiţiei a fost întotdeauna armonizată cu opţiunile Ministerului Public. De exemplu, la solicitarea DNA infracţiunile de corupţie au fost lăsate în afara Codului Penal. Proiectele au plecat din minister numai după ce au fost discutate cu reprezentanţii Ministerului Public şi avizate de CSM. Mai mult decât atât, proiectul s-a lucrat într-o comisie mixtă care a inclus reprezentanţi ai Ministerului Public, procurori care au redactat direct textele. La acel moment nu au ridicat această problemă. Este, se pare, o solicitare pe care au formulat-o acum. Deci, este o problemă de ajustare tehnică legislativă firească într-un proces de reformă de o asemenea anvergură", a declarat Predoiu.

Însă nu a vorbit deloc despre toate chestiunile reclamate în prezent de Curtea Supremă, DNA, DIICOT, preşedintele CSM, precum şi de alţi specialişti în domeniu care au semnalat probleme privind intrarea în vigoare a noilor coduri la 1 februarie 2014.

Îngrijorările cele mai mari sunt legate de o serie de aspecte precum: modul în care se vor administra tehnicile speciale de investigare; neclarităţile privind interceptarea comunicaţiilor, care pot duce la interpretări diferite; modul în care va fi determinată legea penală mai favorabilă; interpretarea prescripţiei răspunderii penale; lipsa de personal care poate duce la blocarea sistemului judiciar: 150 de judecători şi 350 de grefieri necesari pentru aplicarea eficientă a noilor Coduri.

Europarlamentarul Cristian Preda sugerează că Preda şi Predoiu ar trebui să facă o conferinţă de presă comună pentru a face clarificări având în vedere că ambii sunt jurişti şi ambii ar fi responsabili pentru intrarea în vigoare a Codului Penal şi a celui de Procedură Penală.

„Unii spun că responsabil e Cătălin Predoiu, care a propus varianta votată pe când el era ministrul justiţiei şi n-a ţinut seama de criticile formulate de experţi. Alţii arată cu degetul spre Ponta, care era la adoptare vicepreşedinte la comisia juridică, iar acum, premier fiind, nu vrea o amânare care ar îngădui corecturi rezonabile. S-ar cuveni să avem clarificări de la amândoi, mai ales că sunt jurişti şi unul, şi celălalt. Poate fac o conferinţă de presă comună. N-ar fi mişto să-i vedem pe Ponta şi Predoiu la o masă, încă de pe-acum? În fond, asta vrea şi PDL, ca Predoiu să fie preşedinte, iar Ponta să rămână premier. Sau aţi auzit vreo altă variantă?”, a declarat Cristian Preda.

„Coabitarea paşnică Ponta-Predoiu e anticipată de colaborarea lor tacită la aceste coduri”, a subliniat Preda.

Ce probleme au ridicat Macovei şi Kovesi

"Îi cer prim-ministrului Ponta să amâne intrarea în vigoare a noilor coduri, să dea curs solicitărilor magistraţilor şi să nu arunce justiţia penală în aer de la 1 februarie 2014.

Ponta trebuie să amâne aplicarea noilor coduri – Penal şi de Procedură Penală – până în septembrie, când începe un nou an judiciar. În această perioadă, Guvernul trebuie să adopte propunerile DNA şi DIICOT, aşa cum au fost transmise Ministerului Justiţiei", a declarat miercuri europarlamentarul PDL Monica Macovei.

Europarlamentarul îi atrage atenţia premierului că "nu mai poate susţine că nu a ştiut despre problemele care vor apărea odată cu 1 februarie 2014 şi, alături de ministrul Justiţiei, va purta întreaga răspundere pentru acestea."

Şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a declarat recent că o prevedere din noul Cod de Procedură Penală face practic "inutile" interceptările comunicaţiilor, în condiţiile în care, înainte de a se obţine autorizaţie pentru acestea, persoana în cauză va trebui înştiinţată că este urmărită penal.

„Există o prevedere care va intra în vigoare în noul Cod de Procedură Penală şi care ne cere să fie începută urmărirea penală înainte să putem obţine autorizaţie de interceptare. Practic, noi trebuie să îl chemăm imediat pe cel cercetat şi să îi prezentăm învinuirile. Vă daţi seama că, ulterior, interceptarea devine inutilă”, a declarat Kovesi.

Şefa DNA a subliniat că, pentru a se dispune începerea urmăririi penale împotriva unui ministru, va fi necesară o aprobare din partea Parlamentului, ceea ce înseamnă că, din acel moment, "practic, investigaţia devine publică".

"Vă daţi seama că este o imunitate a miniştrilor. (...) Dacă această prevedere s-ar fi aplicat astăzi, dosarul Hidroelectrica, în care s-a oprit încheierea unui contract păgubos pentru stat, nu ar fi fost posibil", a declarat procurorul şef al DNA, citată de Mediafax.

"Dacă procurorii nu pot strânge probe prin intermediul interceptărilor telefonice autorizate de judecători înainte de a merge în faţa Parlamentului pentru obţinerea avizului, e greu de crezut că dosarul va fi suficient de convingător pentru ca acesta să fie acordat. Practic această prevedere blochează anchetele în cazuri de mare corupţie", scrie Expert Forum.

Apel pentru ordonanţă de urgenţă

"După 1 februarie, vor da justiţia peste cap", avertizau recent reprezentanţii Expert Forum, potrivit Hotnews.ro

"Soluţia, în al doisprezecelea ceas, constă în amânarea intrării în vigoare a noilor cu câteva luni - ideal până la începutul noului an judiciar, în septembrie - şi corectarea imediată prin ordonanţă de urgenţă a deficienţelor. Deşi semnalul a fost transmis pe toate canalele, inclusiv de profesioniştii din branşă, fiind preluat şi în raportul MCV, guvernul refuză să aplice remediile simple necesare noilor, Penal şi de Procedură Penală", au subliniat experţii.

"Preşedinta ÎCCJ, judecătoarea Livia Stânciu, DNA-ul, DIICOT-ul, mai multe ONG-uri, îl roagă de mai multe luni pe Victor Ponta să corecteze această situaţie. La Palatul Victoria, tăcere deplină. Noua Republică se alătură acestor demersuri, cere premierului USL să pună statul de drept deasupra intereselor de partid şi personale şi solicită emiterea de urgenţă a unei ordonanţe care să corecteze acele prevederi care ar permite ca, de la 1 februarie, corupţii să nu mai aibă nici o teamă de DNA", a declarat preşedintele Noua Republică Mihai Neamţu.

Ponta nu dă ordonanţă şi merge înainte

Premierul Ponta a declarat la şedinta de Guvern de miercuri că intrarea în vigoare a noului Cod Penal nu mai poate fi amânată şi va intra în vigoare sâmbătă, la 1 februarie, fiind unul dintre obiectivele asumate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Acesta a adăugat că în cazul în care apar probleme pe parcurs, ele vor fi dezbătute numai dacă vor fi semnalate de Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parchetul General.

"Ponta minte când spune că CE cere prin MCV intrarea în vigoare a Codului penal şi a Codului de procedură penală sâmbătă, 1 februarie. Raportul MCV nu cere nimic în legătură cu data intrării în vigoare, dimpotrivă se referă la cererile DNA şi DIICOT de modificare a prevederilor privind interceptările şi alte măsuri de supraveghere. Prin urmare, Comisia mai degrabă recomandă aceste modificări înainte de intrarea în vigoare a lor", îl contrazicea, miercuri, Monica Macovei.

Anterior, la finalul lunii decembrie, Ponta părea deschis la să dea ordonanţă de urgenţă dacă se cere acest lucru: "În măsura în care sunt necesare modificări la Codul Penal, care va intra în vigoare la 1 februarie, poate fi adoptată o ordonanţă de urgenţă numai în ultima săptămână din ianuarie, cu cinci zile înainte de 1 februarie. Ministrului Justiţiei i-am cerut ca, dacă are vreo modificare, să meargă şi să aibă discuţii foarte clare cu CSM, cu ÎCCJ, cu Parchetul General, să traducă modificările şi să le trimită la Comisie, ca să nu mai apară discuţii şi interpretări. În măsura în care toată lumea este de acord, evident că vom adopta; dacă nu este toată lumea de acord, nu adoptăm nimic prin ordonanţă de urgenţă".

"Ponta nu amână codurile, vor scăpa pe prescripţie Mitrea, Necolaiciuc, Vantu, Popa etc, nu se vor mai putea face interceptări. Băsescu tace. PMP tace. Macovei e singura care face scandal, în afară de Kovesi, ICCJ, UE prin MCV şi Laura Ştefan", a declarat Ana Otilia Nuţu, de la Expert Forum.

Aceasta i-a cerut explicaţii prezidenţiabilului PDL pentru declaraţiile sale: "Concret, dle Cătălin Predoiu, ce înseamnă "îmi asum"? Îmi puteţi da şi mie o definiţie a termenului? Ce faceţi, ce vi se întâmplă dacă, să zicem, totuşi, Doamne fereşte, n-or fi bune? Daca se prescriu niscaiva dosare, Mitrea, Necolaiciuc, Vantu sau alţii? Dacă nu se vor mai putea face interceptări, cum spun cârcotaşii? Prea des aud termenul asta de "asumare" şi nu înseamnă nimic. Sper că dvs ne lămuriţi ce înseamnă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne