Premierul chinez Li Keqiang a rămas în afara noului Comitet Central al partidului

Premierul chinez Li Keqiang
Premierul chinez Li Keqiang (Feng Li / Getty Images)
D.B.
22.10.2022

Premierul chinez Li Keqiang şi alţi trei membri ai Comitetului permanent de elită Politburo al Partidului Comunist aflat la putere au fost excluşi sâmbătă din noul Comitet Central ales.

Potrivit Reuters, peste 2.000 de delegaţi la congresul partidului, care are loc o dată la cinci ani la Beijing, au ales un Comitet Central format din 205 persoane, precum şi 171 de membri supleanţi.

De precizat că Li Keqiang, în vârstă de 67 de ani, era văzut în PCC ca parte a facţiunii lui Hu Jintao, fost preşedinte al Chinei, care la actualul congres al partidului a fost evacuat cu forţa din sala în care avea loc evenimentul.

Au mai fost excluşi din noul Comitet central şi Li Zhanshu, 72 de ani, Wang Yang, 67 de ani, şi Han Zheng, 68 de ani - membri ai actualului Comitet permanent format din şapte persoane.

Li Zhanshu şi Han Zheng ar fi trebuit să se retragă din cauza regulilor privind vârsta.

Comitetul Central se va reuni cu uşile închise în cadrul primei sale sesiuni plenare, duminică, pentru a vota următorul Birou Politic, format de obicei din 25 de persoane, şi Comitetul său permanent.

De asemenea, au fost excluşi Yi Gang, 64 de ani, guvernatorul Băncii Centrale chineze, şi Guo Shuqing, 66 de ani, preşedintele autorităţii de reglementare în domeniul bancar şi al asigurărilor.

Vicepremierul Liu He, 70 de ani, ţarul economic al Chinei, a fost, de asemenea, exclus din noul Comitet Central.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor