Premierul Orban, somat să reia procedurile pentru înscrierea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO

Proteste împotriva exploatării de la Roşia Montana, 8 septembrie  2013
Proteste împotriva exploatării de la Roşia Montana, 8 septembrie  2013 (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Senatorii USR Vlad Alexandrescu şi Mihai Goţiu le solicită premierului Orban şi ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, să reia procedurilor necesare înscrierii Roşiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Potrivit celor doi reprezentanţii ai USR, demersurile trebuie făcute de urgenţă, căci la finalul lunii ianuarie a.c. expiră termenul limită până la care Guvernul României poate notifica UNESCO cu privire la reluarea procedurilor pentru ca subiectul Roşiei Montane să poată fi inclus pe ordinea de zi a reuniunii Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO din această vară.

Redăm scrisoarea deschisă a celor doi senatori:

"DE ZIUA CULTURII NAŢIONALE: Roşia Montană în UNESCO! D-le Ludovic Orban, ne aşteptăm să vă respectaţi cuvântul dat! Solicitare publică a USR pentru Guvernul Orban, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale

Stimate d-le prim-ministru, Ludovic Orban,
Stimate d-le ministru al Culturii, Bogdan Gheorghiu,

Vă solicităm, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, să vă onoraţi promisiunea luată faţă de USR, cu ocazia învestirii Cabinetului d-voastră în Parlament, de reluare a procedurilor necesare înscrierii Roşiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Subliniem faptul că demersurile trebuie făcute DE URGENŢĂ, la finalul acestei luni (peste două săptămâni) expirând termenul limită până la care Guvernul României poate notifica UNESCO cu privire la reluarea procedurilor, astfel încât subiectul Roşiei Montane să poată fi inclus pe ordinea de zi a reuniunii Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO din această vară.

Valoarea patrimoniului de la Roşia Montană pentru istoria şi cultura umanităţii a fost confirmată, în ultimul deceniu, de numeroase studii ale specialiştilor români din ţară şi străinătate, culminând cu raportul ICOMOS – cel mai prestigios organism internaţional care cuprinde experţii din domeniul patrimoniului la nivel mondial şi, în acelaşi timp, organismul de specialitate raportor pentru UNESCO.

Pe lângă acţiunile de tip festiv, organizate, patronate ori susţinute de Ministerul Culturii şi Guvernul României cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, puteţi semna această notificare, de câteva rânduri, nu mai mult, care să intre în istoria acestei ţări. E un lucru pe care cei mai activi dintre cetăţenii români au dovedit, dincolo de orice echivoc, că şi-l doresc, fiind una dintre revendicările Toamnei Româneşti 2013, care a scos zeci de mii de protestatari în stradă timp de trei luni şi jumătate.

În acelaşi timp, trimiterea acestei notificări către UNESCO ar reprezenta şi o dovadă că vă respectaţi cuvântul şi angajamentul făcut public la solicitarea USR, cu ocazia învestirii Guvernului.

Cu stimă,
Vlad Alexandrescu, senator USR
Mihai Goţiu, senator USR

Bucureşti, 15.01.2020"