Premierul turc critică politica europeană privind refugiaţii. Numeşte UE o “fortăreaţă creştină”


Premierul turc, Ahmet Davutoğlu.
Premierul turc, Ahmet Davutoğlu. (Adem Altan/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
07.09.2015

Premierul turc Ahmed Davutoglu a criticat duminică porţia “ridicol de mică” de refugiaţi pe care o acceptă Uniunea Europeană, susţinând că Europa devine de fapt o “fortăreaţă creştină”.

Turcia a acceptat peste 2 milioane de refugiaţi din Siria şi Irak şi a creat “o zonă tampon între haos şi Europa”, a scris Davutoglu pentru ediţia de luni a ziarului german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

El a criticat contribuţia financiară a Uniunii Europene pentru susţinerea eforturilor Turciei, susţinând că este mică, conform unor extracte din acel interviu ce au fost publicate duminică de ziarul german conservator.

Pare să existe un “reflex convenabil” de a plasa problema refugiaţilor pe umerii Turciei şi de a construi o “fortăreaţă creştină europeană”, a scris el.

O astfel de abordare contrazice valorile europene, adăugând că Turcia, în calitate de candidat la obţinerea statutului de membră UE, nu şi-ar fi imaginat că o astfel de abordare ar beneficia de sprijinul majorităţii europenilor, a scris premierul turc.

Davutoglu a mai declarat că este momentul ca Europa să acţioneze colectiv asupra imigraţiei, adăugând că Turcia este pregătită pentru o cooperare coordonată cu partenerii europeni.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor