Presa comunistă nord-coreeană publică o retorică veninoasă la adresa preşedintelui sud-coreean chiar în ajunul alegerilor

Yoon Suk-yeol
Yoon Suk-yeol (Mast Irham/POOL/AFP via Getty Images *)
D.B.
09.04.2024

Presa controlată de stat din Coreea de Nord l-a numit pe preşedintele Yoon Suk Yeol din vecina sa Coreea de Sud "dictator fascist" şi "belicos", cu o zi înainte de alegerile care vor determina componenţa parlamentului, dominat în prezent de opozanţii lui Yoon, informează Reuters.

Rapoartele difuzate de agenţia oficială de ştiri nord-coreeană KCNA au descris Sudul ca fiind "cuprins" de proteste, adăugând că "rezistenţa populară pentru destituirea marionetei Yoon Suk Yeol creşte pe zi ce trece".

"În Coreea marionetă, entuziasmul tuturor categoriilor sociale pentru distrugerea partidului marionetă al lui Yoon Suk Yeol se intensifică", a declarat marţi KCNA.

Analiştii spun că este puţin probabil ca rezultatele alegerilor, care nu vor afecta mandatul de cinci ani al lui Yoon, să ducă la schimbări majore în politica externă a Coreei de Sud.

Unele grupuri de muncitori au organizat proteste împotriva lui Yoon, dar acestea nu se aseamănă deloc cu demonstraţiile de amploare care au dus la căderea ultimului preşedinte conservator, Park Geun-hye, în 2017, din cauza unor acuzaţii de corupţie.

Politicile dure ale lui Yoon faţă de Phenian au iritat Nordul condus de liderul comunist Kim Jong Un.

La începutul acestui an, Coreea de Nord şi-a schimbat politicile pentru a trata efectiv Sudul ca pe un stat separat, inamic, Kim afirmând că reunificarea paşnică este imposibilă. De asemenea, el a ordonat armatei sale să fie pregătită să pacifice şi să ocupe Sudul în cazul unei crize.

De când Războiul din Coreea din 1950-53 s-a încheiat într-un impas, ambele naţiuni au avut politici care se tratează reciproc diferit faţă de alte ţări. Aceasta a inclus folosirea de agenţii şi ministere speciale pentru relaţiile intercoreene şi adoptarea unor politici pentru o viitoare reunificare paşnică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor