Preşedinta Braziliei s-ar putea trezi in curând cu un dosar penal

O curte federală de audit din Brazilia a descoperit că preşedinta Dilma Rousseff a încălcat legile financiare folosind băncile de stat pentru a acoperi lipsurile bugetare. Decizia ar putea pava drumul pentru declanşarea procedurilor pentru inculparea ei.
Preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff.
Preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff. (EVARISTO SA / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
08.10.2015

Curtea Federală de Conturi a Braziliei a decis unanim, miercuri, că preşedinta Dilma Rousseff a manipulat bugetul pe anul trecut, înaintea alegerilor prezidenţiale, pentru a acoperi lipsurile bugetare necesare finanţării programelor sociale înaintea alegerilor electorale din 2014, conform Deutsche Welle.

Decizia – prima de acest gen împotriva unui preşedinte brazilian în aproape 8 decenii – nu este obligatorie din punct de vedere legal dar ar putea fi folosită de Congresul ţării pentru a declanşa procedurile de punere sub acuzare a preşedintei Braziliei. Legiuitorii din opoziţie au lăudat decizia curţii, susţinând că este o lovitură de graţie pentru administraţia lui Rousseff.

Curtea a aprobat în mod oficial un raport care a descoperit că Rousseff a încălcat legile financiare ale ţării prin amânarea rambursării unor datorii către băncile de stat, care au ajutat în 2014 la acoperirea unor lipsuri bugetare privind programele sociale.

Curtea a luat decizia după mai multe tentative ale guvernului de a amâna votul.

Avocatul Luis Adams a declarat, după luarea deciziei, că va face apel la Curtea Supremă.

Rousseff, al cărei rating de popularitate a scăzut mult în contextul unui scandal de corupţie la compania energetică de stat Petrobras şi a unei economii deficitare, a primit marţi o nouă lovitură după ce comitetul electoral al ţării a găsit suficiente motive pentru a deschide o investigaţie asupra finanţării campaniei prezidenţiale din 2014.

Comitetul electoral va analiza dacă Rousseff a folosit în timpul campaniei sale fonduri obţinute din mite oferite de Petrobras.

Deşi investigaţia ar putea duce la invalidarea victoriei lui Rousseff de anul trecut, cazul juridic ar putea dura luni de zile – sau poate chiar ani – şi preşedinta poate face apel la Curtea Supremă. Mulţi analişti estimează că Rousseff îşi va termina mandatul actual.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor