Prinţul moştenitor Willem şi Maxima trebuie să se ridice la nivelul aşteptărilor

Prinţul moştenitor Willem şi Maxima. (ROSLAN RAHMAN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
29.01.2013

Se aştepta demult ştirea: pe străzile Olandei şi la curţile europene se vorbea deja ca despre ceva firesc. Nu a surprins pe nimeni că regina Beatrix a Olandei nu a stat prea mult pe gânduri înainte să abdice, este practic o tradiţie în casa regală de Orania. Beatrix împlineşte joi 75 de ani iar starea sa de spirit a fost profund afectată de accidentul de schi suferit de fiul său mijlociu, Friso. Şi ceea ce este mai important, primul ei născut Willem şi soţia sa Maxima au demonstrat că sunt gata să domnească, deşi acum zece ani nimeni nu miza pe ei, notează marţi ziarul El Pais.

Willem-Alexander de Orania va fi primul bărbat care va domni în Olanda, după peste o sută de ani, şi alături de el va urca pe tron argentinianca Maxima Zorreguieta. Este una din figurile cele mai iubite ale familiei regale, deşi iniţial a fost primită cu reticenţă din cauza trecutului tatălui său, ministru al agriculturii în vremea dictaturii generalului Videla. În asemenea măsură încât în ziua nunţii, trăsura regală a fost stropită cu vopsea albă. Părinţii miresei nu au fost invitaţi la nuntă şi au văzut căsătoria fiicei lor la televizor, dintr-un hotel din Londra.

Cuplul princiar a fost primit cu reticenţă şi de clasa politică. Deşi în final Parlamentul olandez a aprobat uniunea, căsătoria a fost respinsă prin voturile a 15 deputaţi şi senatori. Unele partide care făceau parte din guvern au votat împotrivă, iar partidul socialist, care se opune existenţei monarhiei, s-a abţinut în plen. A mai fost un grup de religie protestantă, SGP, care s-a plâns că Maxima este catolică, dar până la urmă a decis să voteze pentru, după ce s-a anunţat că descendenţii lor vor fi educaţi în religie reformistă protestantă, cum s-a întâmplat mereu în casa regală de Orania.

Acum aceste date aparţin trecutului, iar Maxima şi-a câştigat dragostea olandezilor prin munca şi dăruirea sa. La curţile europene este considerată cea mai simpatică, iar Willem datorită ei a câştigat puncte în rândul opiniei publice. A rămas departe imaginea băiatului palid şi greoi. Dar nimeni nu se îndoieşte că în spatele pregătirii acestui cuplu se află mâna reginei. Beatrix a fost cea mai bună promotoare a lor în ultimii ani, atât în Olanda cât şi în străinătate, unde prinţii au însoţit-o în vizitele oficiale. În aceşti zece ani de căsătorie, cuplul au primit doar pentru investiţiile lor imobiliare.

În 2009, şi-au cumpărat o casă în Mozambic iar vâlva a fost atât de mare încât au fost nevoiţi să renunţe la ea. Îndoielile privind amplasamentul, pe îndepărtata plajă Machangulo pe malul Oceanului Indian şi problemele financiare ale partenerilor prinţilor au forţat până la urmă vânzarea casei. Mai ales după ce s-a aflat că Willem şi Maxima au plătit o parte din proprietate(suma finală nu s-a aflat) unei agenţii imobiliare cu sediul în insula Jersey, paradisul fiscal din Canalul Mânecii.

Doi ani mai târziu, Willem şi Maxima şi-au cumpărat un complex rezidenţial la Kranidi, în Peloponezul grec. Reşedinţa a costat 4,5 milioane de euro, potrivit ziarului olandez De Volkskrant. Cumpărarea complexului format din trei case, cu o suprafaţă de 4.000 metri pătraţi, cu piscină, plajă şi port privat, a fost un subiect aprins de discuţie într-un moment de criză în Europa. Willem are 45 de ani, este licenţiat în Istorie şi are permis de zbor, avioanele fiind marea lui pasiune. Soţia sa, prinţesa Maxima, este economistă şi au împreună trei fiice: Amalia, Alexia şi Ariane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor