Priorităţile noii strategii a BERD: lupta împotriva corupţiei, îmbunătăţirea mediului de afaceri şi asigurarea transparenţei în sectorul bancar

(photos.com)

Priorităţile noii strategii pentru Republica Moldova a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru următorii trei ani vor fi lupta împotriva corupţiei, îmbunătăţirea mediului de afaceri şi asigurarea transparenţei în structura acţionarilor, în special, în sectorul bancar. Despre aceasta au discutat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă comune, prim-ministrul Iurie Leancă şi directorul executiv al BERD pentru Turcia, Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală, Olivier Descamps.

Olivier Descamps a numit drept o "întâmplare fericită coincidenţa priorităţilor Guvernului RM şi BERD, care pe parcursul a mai multor ani este partenerul RM", transmite ”Infotag”.

"Noi salutăm acele trei direcţii stabilite de Guvern. Este vorba despre crearea locurilor de muncă, susţinerea business-ului mic şi mijlociu, dezvoltarea noilor standarde de cultură corporativă în bănci", a spus el.

Descamps a reamintit că a doua prioritate este combaterea corupţiei, fapt ce va avea un efect pozitiv asupra mediului de afaceri. "În pofida eforturilor autorităţilor în ceea ce priveşte combaterea corupţiei, situaţia este foarte complicată. Noi înţelegem că nu este un lucru uşor. Noi oferim suport autorităţilor pentru schimbarea situaţiei existente şi asta pentru a îmbunătăţi mediul de afaceri", a spus el.

De asemenea, directorul executiv al BERD pentru Turcia, Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală, Olivier Descamps s-a referit şi la situaţia de la Moldova Agroindbank. El a remarcat despre "importanţa respectării normelor legale, transparenţa în structura acţionarilor şi claritate în ceea ce priveşte proprietarii băncii".

Premierul Iurie Leancă a subliniat că, în cadrul întrevederii, părţile au discutat despre viitoarea colaborare între RM şi BERD. "Această vizită este exact la timp pentru abordarea agendei de colaborare cu BERD, de asemenea, pentru stabilirea scopurilor noastre primordiale. Începând cu anul 1994, BERD a investit în diferite proiecte din Moldova 900 mln. de euro, contribuind, totodată, la deschiderea locurilor noi de muncă", a spus el.

Potrivit prim-ministrului, "scopul băncii de a îmbunătăţi mediul de afaceri pentru atragerea investiţiilor corespunde sarcinii noastre primordiale - crearea locurilor de muncă. De asemenea, BERD va oferi toată susţinerea necesară pentru implementarea celor mai înalte cerinţe de transparenţă a acţionarilor, în special, în sectorul bancar. Sunteţi la curent că noi ne-am confruntat cu o criză. Această criză nu a fost încă depăşită. Acum, instituţiile statului lucrează asupra îmbunătăţirii legislaţiei ce reglementează activitatea în sectorul bancar. Expertiza BERD va fi foarte necesară", a comunicat Leancă.

"O altă prioritate - implementarea standardelor europene şi integrarea regională corespunde sarcinii noastre de a accelera procesul de integrare europeană şi modernizare a statului. Aici, accentul va fi pus pe creşterea competitivităţii produselor moldoveneşti, în special, a celor din industria alimentară", a menţionat prim-ministrul.

Leancă a subliniat că "BERD va acorda atenţie finanţării proiectelor care contribuie la apropierea Moldovei de UE, a celor din sfera transporturilor, energeticii, comunicaţiilor".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe