BERD ajută Moldova să devină ţara cu o economie energetică mai eficientă

(photos.com)

BERD continuă să ajute Moldova să devină ţara cu o economie energetică mai eficientă, prin intermediul unui nou program care ajută agricultura locală să producă mai puţine deşeuri şi mai multă energie. Potrivit iniţiatorilor proiectului, programul de facilitare a Pre-investiţiilor pentru Proiecte de utilizarea Biomasei şi Biogazului care să ajute întreprinderile agricole în găsirea celor mai bune moduri de a utiliza biomasa şi biogazul şi de a produce energie regenerabilă, deja, a demarat.

12 companii au beneficiat de studii de pre-fezabilitate finanţate de către Guvernul suedez şi realizate de compania de consultanţă germană Fichtner GmbH & Co. KG. Studiile, care au analizat potenţialul companiilor de a genera energie electrică şi energie termică din deşeuri agricole, îi ajută să elaboreze planuri de afaceri pentru a le putea aplica pentru finanţare bancară. Se preconizează că aceste 12 companii agro-business pot transforma deşeurile lor în aproximativ 4600 MW(h de energie electrică şi aproximativ 3900 MW)h de energie termică anual.

Companiile vor reduce în acest fel costurile pentru facturile la energie şi vor putea să-şi îmbunătăţească competitivitatea. "Noul program de Facilitare a Pre-investiţiilor pentru Proiecte de utilizarea a Biomasei şi Biogazului permite companiilor agricole să elaboreze proiecte de succes deşeuri-în-energie într-un timp rezonabil şi la preţuri rezonabile. Cu ajutorul studiilor noastre de pre-fezabilitate, companiile obţin acces la credite bancare locale dedicate, de asemenea susţinute de către BERD", a declarat Miroslav Maly, reprezentantul BERD.

Patru bănci din Moldova, Moldova-Agroindbank, Moldincondbank, Mobiasbanca şi ProCreditBank finanţează afaceri în domeniul eficienţei energetice în cadrul programului BERD - Linia de Finanţare pentru Eficienţa Energetică în Moldova (MoSEFF II), care oferă 22 mln. de euro în credite pentru proiecte care ajută sectorul privat să economisească energie şi bani, menţionează InfoTag.

MoSEFF, precum şi Programul BERD de Facilitare a Pre-investiţiilor pentru Proiecte de utilizarea a Biomasei şi Biogazului, face parte dintr-un efort mai mare pentru a ajuta Moldova să-şi îmbunătăţească securitatea energetică. Moldova importă mai mult de 90 % din energia pe care o consumă şi cheltuieşte mai mult de 30% din bugetul de import pe energie.

BERD, unul dintre cei mai mari investitori în Republica Moldova, până în prezent a semnat 99 de proiecte de investiţii în ţară, care acoperă sectorul energetic, sectorul transporturilor, agro-business-ul, sectorul industrial general şi sectorul bancar, cu o investiţie cumulativă de 747 de mln. de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe