Probleme europene majore? Vaca Penka creează noi controverse geopolitice

Văcuţa Penka
Văcuţa Penka (Captură Imagine)

Autorităţile bulgare au condamnat la moarte o vacă gestantă după ce aceasta a trecut graniţa externă a UE, ajungând în Serbia, fără să aibă documentele necesare pentru a reintra pe teritoriul Bulgariei.

Penka, vaca ce aparţine cetăţeanului bulgar Ivan Haralampiev, a pătruns în ţara vecină fără să fie observată de grăniceri. Un fermier sârb a descoperit-o ulterior şi a identificat-o pe Penka după crotalie şi i-a returnat-o lui Haralampiev, potrivit Euronews. Totuşi, autorităţile din Bulgaria s-au opus reintrării vacii pe teritoriul bulgar, în conformitate cu regulamentele europene.

Grănicerii i-au spus lui Haralampiev că Penka trebuie să fie consultată de un doctor bulgar, care a concluzionat că vaca trebuie să fie ucisă din moment ce a părăsit Uniunea Europeană, a declarat fermierul reţelei bulgare de televiziune BNT.

Haralampiev a avut un certificat veterinar sârb care atestă că vaca sa este perfect sănătoasă. Cu toate acestea, autorităţile bulgare au cerut ca Penka să fie ucisă.

O petiţie pe site-ul Change.org a cerut Uniunii Europene să facă o excepţie pentru Penka. Peste 16.900 de persoane au semnat petiţia în momentul postării articolului şi obiectivul este de a atinge pragul de 25.000 de semnături.

“Credem că acest caz al vacii Penka reflectă o lipsă de compasiune din partea oficialităţilor UE pentru oamenii de rând, precum stăpânul lui Penka, care este absolut tulburat”, a precizat campania.

Cazul lui Penka, din localitatea bulgară Kopilovţi, a ajuns până la Bruxelles, şi beneficiază de susţinerea unor oficiali UE. Penka se află în carantină în Bulgaria, şi autorităţile aşteaptă să primească rezultatele analizelor, ca apoi să ia o decizie finală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe