Procuror celebru, acuzat că a clasat dosarele de evaziune ale prietenilor săi. Ce şpăgi ar fi primit?

DIICOT
DIICOT (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Ana Ion
14.03.2024

Un fost şef din DIICOT este cercetat în calitate de suspect într-un dosar de corupţie. Procurorii susţin că acesta ar fi primit cadouri de la prietenii săi evazionişti pentru a-i scăpa de dosare penale, scrie Newsweek.ro.

Concret, este vorba de fostul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Olt, procurorul Claudiu Negrilă, în prezent procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt. El este cercetat în calitate de suspect pentru infracţiuni de corupţie, împreună cu alţi 3 suspecţi, între care şi un ofiţer de poliţie.

Procurorul este bănuit că a luat mită în formă continuată. Mai exact, ”în perioada noiembrie - decembrie 2023, a acceptat achitarea unor servicii de transport aerian şi a folosit în interes personal un autoturism, de la două persoane, administratori de societăţi comerciale, cercetate pentru evaziune fiscală şi alte infracţiuni într-un dosar penal aflat în instrumentarea sa”, potrivit ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie.

Apoi, în perioada noiembrie 2021 - ianuarie 2024, deşi se afla în stare de incompatibilitate, a instrumentat şi soluţionat, prin clasare, două dosare penale în care erau cercetaţi, pentru evaziune fiscală şi alte infracţiuni, 3 prieteni de-ai săi – administratori de societăţi comerciale, iar, în perioada mai 2022 - prezent, a păstrat în instrumentare un dosar penal în care era cercetat un alt prieten.

Procurorii mai susţin că acesta a permis accesul unor persoane neutorizate la informaţii confidenţiale, xerocopiind un dosar penal.

De asemenea, mai este cercetat şi pentru abuz în serviciu, raportat la faptul că, în luna ianuarie 2024, a înţeles să se folosească de calitatea sa, de cunoştinţele sale juridice şi experienţa sa profesională pentru a afecta cursul unui dosar civil aflat pe rolul instanţelor de judecată, în care era parte un ofiţer de poliţie.

Pentru probarea cauzei penale, ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj, sub coordonarea şi la delegarea procurorilor din cadrul Parchetulului de lângă Curtea de Apel Craiova, împreună cu poliţişti ai Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Craiova au efectuat, în data de 12.03.2024, 8 percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Slatina, jud. Olt şi Craiova, jud. Dolj.

În dosar mai sunt anchetaţi doi oameni de afaceri şi un ofiţer de poliţie. Acesta din urmă este cercetat pentru instigare la abuz în serviciu. În luna ianuarie 2024, el l-a determinat pe procurorul în cauză să-şi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul a se întocmi şi înregistra la acesta în lucru un dosar penal, de natură să suspende judecata într-un dosar civil, în care ofiţerul de poliţie era parte.

De asemenea, un fost administrator al unor societăţi comerciale a fost arestat după ce s-a descoperit că, în luna ianuarie 2024, i-a înmânat unui ofiţer de poliţie, autorizat în cauză ca investigator cu identitate reală, sumele de 10.000 lei, respectiv 5.000 lei, în acelaşi scop, al direcţionării în favoarea sa a cercetărilor într-un dosar penal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor