Procurorii DNA încearcă să anuleze efectele “marii prescripţii”. Darius Vâlcov, Elena Udrea şi Ioana Băsescu, pe listă

Elena Udrea şi Ioana Băsescu
Elena Udrea şi Ioana Băsescu (Epoch Times România/YouTube)
Andrei Popescu
18.08.2023

Zece inculpaţi VIP ale căror procese au fost închise ca urmare a “marii prescripţii” se vor întoarce la Curtea supremă, începând din septembrie, după ce procurorii DNA au depus recursuri în casaţie faţă de soluţiile pe care judecătorii de la Luxemburg le-au găsit a fi contrare dreptului european, relatează Ziare.com.

Publicaţia citată a realizat, pe baza datelor de pe portalul instanţelor de judecată (portal.just.ro) şi cel al jurisprudenţei CSM (rejust.ro), o analiză a dosarelor de corupţie în care procurorii DNA au declarat recurs în casaţie împotriva deciziilor definitive prin care au scăpat zece nume grele din politică şi din mediul de afaceri.

Elena Udrea şi Ioana Băsescu

Procurorii DNA au depus un recurs în casaţie în Dosarul Campaniei din 2009, pe data de 8 august 2023, proces în care Elena Udrea a scăpat prin prescripţie de o pedeapsă de 8 ani de puşcărie, iar Ioana Băsescu de 5 ani de detenţie.
Judecătorii de la Înalta Curte au notat, în decizia prin care au încetat procesul penal, că faptele există, sunt infracţiuni, dar statul nu le mai poate trage la răspundere pe cele două.

Darius Vâlcov

Conform Ziare.com, Darius Vâlcov va fi adus la Înalta Curte pe data de 11 septembrie, unde se judecă primul termen al recursului în casaţie depus de procurorii DNA faţă de hotărârea Curţii de Apel Craiova, care l-a scăpat prin prescripţie de o mai veche condamnare de 6 ani şi 6 luni pentru fapte de corupţie, comise pe vremea când acesta era primar, apoi senator.

Pe data de 14 august, Vâlcov a început să execute pedeapsa de 6 ani de puşcărie pentru trafic de influenţă la care a fost condamnat definitiv de Înalta Curte în Dosarul Tablourilor, fapte comise pe vremea când era primar al municipiului Slatina. Acesta a fost repatriat din Italia şi încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Sorin Strutinsky

Curtea de Apel Constanţa se judecă pe data de 23 noiembrie apelul DNA împotriva hotărârii Tribunalului Tulcea, prin care instanţa de fond a dispus încetarea procesului penal faţă de Sorin Strutinsky şi de fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei”, Dănuţ Căpăţână.

În acest dosar, managerul Căpăţână şi afaceristul Strutinsky erau acuzaţi de luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită şi trafic de influenţă.

Mai exact, Căpăţână este acuzat că în perioada 2011-2014 a pretins de la patronul unei firme suma de 63.000 de euro în schimbul trucării licitaţiei şi a atribuirii unui contract care avea ca obiect servicii de spălătorie pentru spitalul pe care îl conducea. Strutinsky este acuzat în acest dosar că l-a ajutat pe Dănuţ Căpăţână să obţină respectivele foloase necuvenite, constând într-un comision în valoare de 10% din valoarea facturilor emise în temeiul contractelor încheiate între spital şi firma respectivă, potrivit sursei citate.

Mai precizăm că decizia din 24 iulie 2023 a celui mai înalt for judecătoresc al Uniunii Europene, prin care a fost invalidată hotărârea Înaltei Curţi cu privire la “Marea prescripţie”, se aplică, teoretic, în toate procesele penale de corupţie şi fraude cu fonduri europene.

Totuşi, conform unor magistraţi consultaţi de Ziare.com, s-ar părea că ea vine prea târziu pentru ca procurorii să anuleze majoritatea soluţiilor de “încetare a procesului penal” dictate de instanţe în ultimul an.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor