Produse cosmetice fabricate din pielea prizonierilor chinezi executati

Tratamentele cosmetice, inclusiv acelea cu substante de umplere (filere) cosmetice, au o popularitate in crestere rapida, cu aproximativ 150.000 de injectii sau implanturi administrate anual in Marea Britanie.
Tratamentele cosmetice, inclusiv acelea cu substante de umplere (filere) cosmetice, au o popularitate in crestere rapida, cu aproximativ 150.000 de injectii sau implanturi administrate anual in Marea Britanie. (Andreas Rentz / Getty Images)

O companie chineza producatoare de cosmetice foloseste piele prelevata de la corpurile neinsufletite ale detinutilor executati, pentru a fabrica produse de infrumusetare pentru piata europeana, a dezvaluit o investigatie intreprinsa de ziarul ”The Guardian” din Marea Britanie.

Agenti ai companiei au informat viitorii clienti ca firma produce colagen pentru tratamente anti-rid si pentru buze, din piele luata de la prizonieri dupa ce au fost impuscati. Agentii mai spun ca unele dintre produsele companiei au fost exportate in Marea Britanie, si ca utilizarea pielii de la detinutii condamnati este "traditionala” si nu reprezinta ceva "pentru care sa se faca atata caz”.

Avand in vedere ca nu se pregateste in urmatorii ani o legislatie europeana privind controlul tratamentelor cosmetice precum colagenul, doctorii si politicienii spun ca dezvaluirea scoate in evidenta pericolele intampinate de un numar tot mai mare de britanici care cauta sa-si imbunatateasca aspectul exterior. Separat de preocuparea etica, exista de asemenea riscul potential de infectie.

Chirurgii plasticieni sunt de asemenea ingrijorati de intarzierea introducerii legislatiei care sa controleze industria tratamentelor cosmetice. Norman Waterhouse, fost presedinte al Asociatiei Britanice a Doctorilor in Chirurgie Plastica si Estetica, a declarat: "Sunt surprins ca preluam conducerea de la comisariatul european, pentru ca asta va duce la intarzierea actiunilor in acest domeniu important care reprezinta din ce in ce mai mult un subiect de ingrijorare.”

Este neclar daca vreuna din "substantele de umplere estetice”, precum colagenul, disponibile in Marea Britanie sau pe internet, este furnizata de aceasta companie, care nu poate fi numita din motive legale. Este de asemenea neclar daca colagenul obtinut din pielea prizonierilor se afla in stadiul de cercetare-elaborare sau se afla deja in productie. Totusi, ”The Guardian” a aflat ca aceasta companie a exportat in trecut in Marea Britanie produse pe baza de colagen. Un agent a declarat clientilor ca aceeasi firma a exportat de asemenea in Statele Unite si in tarile europene, si ca incerca sa elaboreze substante de umplere, folosind tesut de la fetusi avortati.

Traditional

Cand a fost abordat oficial de catre ”Guardian”, agentul a negat ca aceasta companie folosea piele prelevata de la prizonierii executati. Cu toate acestea, el admisese deja ca exact asta fac, pe parcursul catorva conversatii avute cu un investigator care se dadea drept un om de afaceri din Hong Kong. Codul de practica al Comisiei de Reclamatii a Presei permite folosirea de subterfugii, daca nu exista alte mijloace de a investiga o chestiune de interes public.

Agentul a spus investigatorului: "O mare parte a cercetarii este inca intreprinsa in maniera traditionala folosind piele de la prizonierii executati si fetusii avortati.” Acest material, a mai spus el, era cumparat de la companiile "bio tech” aflate in provincia nordica Heilongjiang, si era procesat in alt loc din China.

El a sugerat ca utilizarea pielii si altor tesuturi prelevate de la prizonieri executati nu era ceva iesit din comun. "In China este considerat un lucru foarte normal si am fost foarte socat de faptul ca tarile vestice pot face atata caz de asta”, a afirmat el. Vorbind de la biroul sau din nordul Chinei, el a adaugat: "Guvernul a pus o oarecare presiune asupra tuturor institutiilor medicale pentru a tine acest tip de activitati in umbra.”

Agentul a declarat ca firma sa exporta in vest via Hong Kong. "Suntem inca la inceputurile comertului cu aceste produse, iar clientii din strainatate sunt destul de surprinsi de faptul ca China poate produce acelasi colagen uman la un pret de sub 5% din cat costa in vest.” Pielea de la prizonieri era inainte chiar mai ieftina, a spus el. "In prezent exista o anumita taxa care trebuie platita tribunalului.

Declaratia agentului vine dupa o ancheta intreprinsa in industria de chirurgie cosmetica din Marea Britanie, autorizata de Departamentul pentru Sanatate si indreptata catre necesitatea de a avea regulamente noi care sa controleze tratamentele cu colagen. Sir Liam Donaldson, inspector sanitar sef, a scos in evidenta problemele ingrijoratoare ridicate de ancheta, legate de utilizarea cadavrelor pentru tratamente cosmetice. "Interventiile estetice reprezinta un domeniu al asistentei medicale private aflat in ascensiune rapida”, a afirmat el. "Trebuie sa ne asiguram ca protejam cum trebuie siguranta pacientilor prin imbunatatirea instruirii si regulamentelor.”

Departamentul pentru Sanatate a aprobat recomandarile anchetei, dar asteapta de la comisariatul european sa ridice propuneri pentru legi privind produsele cosmetice. Pot trece cativa ani pana cand aceasta legislatie se va institui.

Intre timp, tratamentele cosmetice, inclusiv acelea cu substante de umplere (filere) cosmetice, au o popularitate in crestere rapida, cu aproximativ 150.000 de injectii sau implanturi administrate anual in Marea Britanie. Tratamentele de marire a buzelor sunt printre cele mai populare, costand in jur de 170£.

Unele filere sunt facute din tesut animal de bovina sau porcina, iar altele din tesut uman. Departamentul pentru Sanatate crede ca poate exista riscul de contaminare cu virusi transmisibili prin sange sau chiar cu vCJD (boala variant Creutzfeldt-Jakob sau forma umana a bolii vacii nebune), din colagenul care contine tesut uman. Desi inca nu exista dovezi ca asa ceva s-a intamplat, ancheta a dezvaluit ca unele injectii cu colagen au declansat reactii inflamatorii cauzand disconfort permanent, cicatrici si desfigurare. In raportul sau, echipa de anchetatori a mentionat ca daca exista un risc, "trebuie actionat pentru a proteja siguranta pacientilor prin regulamente”.

Transplant de maini

Un numar de chirurgi plasticieni au declarat ziarului " The Guardian” ca au tot auzit de cativa ani, zvonuri despre utilizarea de tesut prelevat de la prizonieri executati.

Peter Butler, chirurg plastician si consultant guvernamental, a afirmat ca au existat zvonuri potrivit carora, doctorii chirurgi chinezi au facut transplanturi de maini folosind maini de la prizonierii executati. Un centru de transplant se banuia a fi adiacent unui loc de executie. "Pot vedea utilitatea acestui amplasament, intrucat au acces si nici o obiectie etica”, a spus el. "Principala neliniste ar constitui-o riscul de infectare.”

Andrew Lee de la Scoala de Medicina a Universitatii din Pittsburgh, care a vizitat China pentru a examina tehnicile de transplant, a declarat ca a auzit zvonuri similare.

Producatorii de filere (substante de umplere) estetice au afirmat ca au vazut produse pe baza de colagen chinezesti de vanzare la targurile de comert, dar in Marea Britanie nu au vazut nici unele etichetate "Made in China". Dan Cohen, a carui companie, Inamed, cu sediul in Statele Unite, fabrica produse pe baza de colagen, a spus: "Am dat peste produsele chinezesti pe piata. Dar cele mai multe produse din China sunt vandute ‘off-label’ (fara eticheta) sau sunt importate ilegal.”

In China, autoritatile neaga faptul ca parti ale corpurilor prizonierilor sunt prelevate fara consimtamantul lor. Cu toate acestea exista ceva dovezi ce sugereaza ca e posibil sa se petreaca aceste lucruri.

In iunie 2001, Wang Guoqi, un fost medic militar chinez, a marturisit congressmanilor americani ca a lucrat la locurile de executie, ajutandu-i pe chirurgi sa preleveze organele a peste 100 de prizonieri executati, fara a avea consimtamantul anterior al acestora. Chirurgii foloseau dube transformate in "sali de operatie”, parcate in apropierea locurilor de executie pentru a incepe disectia corpurilor, a povestit el la masa rotunda pe probleme de drepturile omului a comisiei camerei pentru relatii internationale.

S-a afirmat ca pielea era extrem de pretuita pentru tratarea victimelor care au suferit arsuri, iar doctorul Wang a declarat ca in 1995 a jupuit corpul unui detinut impuscat, in timp ce inima acestuia continua sa bata. Dr. Wang, care ceruse azil in Statele Unite, a afirmat de asemenea despre cornee si alte tesuturi corporale ca erau extrase pentru transplant, si a spus ca spitalul sau, spitalul brigazii generale de politie paramilitara din Tianjin, vindea parti componente ale corpului pentru profit.

Activistii de drepturile omului din China au pretins in mod repetat ca au fost prelevate organe din corpurile neinsufletite ale prizonierilor executati si apoi au fost vandute chirurgilor care ofera transplanturi strainilor care platesc bani grei pentru ele.

Afirmatiile doctorului Wang au infuriat autoritatile chineze si, cu o reactie iesita din comun, oficialii l-au denuntat public ca fiind mincinos. Guvernul a afirmat ca organele erau transplantate de la prizonierii executati doar daca ei si familiile lor isi dadeau consimtamantul.

Desi numarul exact al persoanelor care primesc pedeapsa cu moartea in China este un secret oficial, Amnesty International banuieste ca in 2004 circa 3.400 de oameni au fost executati si alti 6.000 se aflau la rand.

Ce este colagenul?

Colagenul este o proteina structurala majora, ce se gaseste din abundenta in piele, tendoane si alte tesuturi conectoare. Straturile de colagen dau pielii tarie si prin spiralarea in "cabluri” moleculare, acesta adauga rezistenta tendoanelor.

Pentru ce se foloseste?

Injectiile cu colagen sunt folosite in chirurgia cosmetica pentru a umfla buzele si a indrepta ridurile. Dupa botox, injectiile cu colagen sunt pe locul doi in topul celor mai populare operatii estetice din Marea Britanie. Colagenul nu are un efect permanent si de multe ori sunt necesare mai multe injectii.

Pentru ce altceva mai este bun?

Colagenul a fost bine pus in folosinta inca din epoca de piatra. Se banuieste ca acum circa 8.000 ani, in Neolitic, locuitorii pesterilor din jurul Marii Moarte l-au folosit ca pe o forma primitiva de lipici. Mai recent, cercetatorii au elaborat o formula care poate fi injectata sau aplicata pe plagi sau rani pentru a le inchide.

De unde vine?

Din cateva surse. Unele companii il extrag din piele de vaca si il trateaza pentru a minimaliza riscul de reactii alergice sau infectii. Altele il colecteaza de la donatori umani sau extrag celule de la pacient inainte de operatie si cultiva cantitatea necesara in laborator.

Este sigur pentru sanatate?

Colagenul poate cauza reactii alergice daca nu a fost tratat corect, si exista teoretic un risc de transmitere de boli. O mica cantitate de colagen este deseori injectata in piele cu cateva saptamani inainte de tratament, pentru a testa daca sunt posibile reactii alergice. La inceputul anului 2005, Sir Liam Donaldson a avertizat ca injectiile cu colagen pot raspandi boli precum hepatita si variant CJD, forma umana a bolii vacii nebune.

(http://www.guardian.co.uk/science/2005/sep/13/medicineandhealth.china)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe