Protest după ce autorităţile au anunţat că plasează în carantină români din Italia în apropierea unei şcoli

(Chris J Ratcliffe/Getty Images)
Andrei Popescu
24.02.2020

Zeci de persoane din oraşul Bechet, judeţul Dolj, au protestat duminică seara după ce autorităţile au anunţat că toţi cetăţenii români care vin în ţară din zonele de carantină din Italia urmează să fie izolate într-un campus şcolar din oraş, relatează Mediafax.

Prefectul de Dolj, Narcis Purcărescu, a declarat că primele persoane ar putea ajunge în Bechet chiar în noaptea de duminică spre luni, lucru care a generat temeri în rândul localnicilor, speriaţi de faptul că respectivul campus este situat la doar câţiva zeci de metri de o şcoală.

“Nu ne ducem să facem haos prin localitate. Ei au făcut haos şi au adus cetăţenii în stradă (...). Probabil dacă era o clădire izolată nu era nicio problemă, dar cum să aduci într-un campus şcolar unde, la 10 metri, mâine se desfăşoară ore”, a afirmat un localnic din Bechet.

Adrian Glăvan, primarul oraşului Bechet, a încercat să liniştească tensiunile, susţinând că nu există niciun motiv de îngrijorare deoarece “nu e niciun lucru certificat, au fost nişte zvonuri, le-am spus oamenilor să se liniştească”.

“Oamenii se panichează la un anunţ din ăsta, dar nu e nimic. Sunt câteva persoane care au cu totul alt scop. [...] Nu e nicio problemă care să ţină de cazare, nu va fi nicio legătură cu Bechetul“, a adăugat primarul.

În condiţiile în care Italia este lovită în mod serios de coronavirusul Wuhan – fiind raportate 4 decese şi plasarea în carantină a sute de persoane – anunţul că un avion cu 179 de cetăţeni români la bord, ce a decolat din Bergamo, Italia, urma să aterizeze duminică noaptea la Craiova a generat temeri cu privire la o eventuală răspândire a coronavirusului în România.

Prefectul de Dolj a precizat că cele 179 de persoane vor fi verificate de medici specialişti de la Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş” din Craiova şi că, în cazul în care există persoane cu simptome de coronavirus sau dacă au intrat în contact cu persoane bolnave, acestea vor fi plasate în carantină.

Reamintim că, duminică seara, o femeie din Buzău, sosită de la muncă din Italia, a fost internată la spital după ce a anunţat autorităţile că există riscul să fie infectată cu coronavirusul Wuhan. Femeia a fost preluată de o ambulanţă SMURD, dotată cu o capsulă specială de izolare pentru astfel de cazuri. Buzoianca se afla la muncă în Italia, unde îngrijea un bătrân, împreună cu o altă femeie. Se pare că în timp ce se afla în microbuz, către România, românca a fost sunată de colega sa pentru a-i spune că se simţea rău, avea febră şi simptome de gripă şi s-a internat în spital – lucru care a determinat-o pe româncă să contacteze autorităţile pentru a fi luate unele măsuri.

Femeia se află acum în carantină. De asemenea, alte trei persoane care s-au aflat în acelaşi microbuz au fost plasate în carantină în Galaţi ca o măsură de precauţie. Alte detalii aici.

Până în prezent, în Italia, au murit patru persoane din cauza virusului. Italia are în prezent peste 150 de cazuri cunoscute de infecţie, reprezentând cel mai mare focar din afara Asiei.

Cazurile din Italia au fost concentrate în regiunea nordică a ţării, cu marea majoritate în Lombardia. Singurele cazuri din sud au fost până acum un cuplu de chinezi din Roma, cu rezultate pozitive la teste la începutul acestei luni.

Coronavirusul Wuhan, numit după oraşul în care a fost depistat pentru prima dată, a generat temeri în privinţa declanşării unei adevărate pandemii, în condiţiile în care au fost confirmate îmbolnăviri cu acest virus în China, Hong Kong, Macao, Taiwan, Australia, Cambodgia, Canada, Franţa, Germania, Japonia, Malaezia, Nepal, Sri Lanka, Singapore, Tailanda, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Statele Unite, Iran, Italia sau Vietnam. Mai multe oraşe chineze, precum Wuhan, rămân în carantină, iar China se confruntă cu o izolare internaţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor