Proteste cu scântei în Rusia. Liderul opoziţiei luat pe sus de poliţie

Cunoscut critic al lui Putin şi viitor contracandidat al acestuia la preşedinţia Rusiei, Alexei Navalnîi a fost luat pe sus de poliţie de la un protest anti-corupţie.
Alexei Navalnîi luat de poliţie
Alexei Navalnîi luat de poliţie (Twitter, Max Seddon)

Cel puţin 500 de persoane au fost reţinute duminică în Moscova şi alte câteva zeci în alte oraşe ruseşti, după ce au ieşit în stradă pentru a protesta contra corupţiei. Printre cei ridicaţi de poliţie se numără şi Alexei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, cel care a lansat apelul la protest.

Navalnîi, care va candida la preşedinţia Rusiei în 2018, a fost ridicat de poliţişti duminică după-amiază, în centrul Moscovei, în timp ce participa la mitingul anticorupţie organizat din iniţiativa sa. Navalny a fost ridicat de pe stradă şi urcat în dubă. Maşina a fost înconjurată de protestatari, care au încercat, minute în şir, să forţeze uşile pentru a-l elibera pe activistul anti-corupţie, în timp ce scandau "Ruşine" şi "Rusia va fi liberă!"

Protestele de astăzi, în cadrul cărora s-a cerut demisia lui Medvedev, acuzat de fapte de corupţie,. au scos în stradă numeroşi cetăţeni în marile oraşe ale Rusiei, de la îndepărtatul port Vladivostok până în inima Rusiei. Potrivit poliţiei, în Moscova au fost 7000 de persoane însă numărul poate fi mult mai mare.

Protestul a fost convocat de fundaţia anti-corupţie a lui Navalnîi care le-a reamintit ruşilor că premierul Dimitri Medvedev a adunat o impresionantă colecţie de vile, iahturi şi podgorii. Luxoasele proprietăţi ale lui Medvedev includ inclusiv o crescătorie de raţe, aşa că pe multe pancarte în protestele de duminică apăreau răţuşte galbene de jucărie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe