Proteste în toate penitenciarele din ţară. Se cere demisia ministrului Justiţiei

Proteste ale angajaţilor în toate penitenciarele din ţară. Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, este aşteptată luni la Penitenciarul Gherla pentru a se întâlni cu manifestanţii.
Raluca Prună
Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Sindicatele din penitenciare declanşează mişcări de protest în toate penitenciarele din ţară pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, angajarea unui număr suficient de personal, eliminarea inechităţilor salariale şi demiterea ministrului Justiţiei, Raluca Prună, pentru incapacitate profesională, se arată într-un comunicat remis de Sindicatul Omnia din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

"La Penitenciarul Gherla, ministrul Justiţiei a promis că va discuta cu angajaţii care protestează în data de 26 septembrie, fiind invitată la inaugurarea festivă a Centrului Terapeutic pentru Femei, împreună cu ambasadorul Norvegiei în România, doamna Tove Bruvik Westberg.

Cu speranţa că a înţeles exact legislaţia pe care doreşte să o discute cu personalul, anterior făcând confuzii serioase, solicităm ministrului Justiţiei ca întâlnirea să aibă loc înainte de mitingul de protest care este organizat în intervalul orar 11.00 - 15.00 în faţa Penitenciarului Gherla", au transmis sindicaliştii.

Potrivit comunicatului citat, personalul din penitenciare lucrează în aceleaşi condiţii pe care ministrul Justiţiei le deplânge în ceea ce-i priveşte pe deţinuţi. Cu toate acestea nu există un plan concret de îmbunătăţire a condiţiilor de lucru pentru personal, deşi Administraţia Naţională a Penitenciarelor s-a angajat la aceasta prin acorduri colective succesive.

"În prezent, se înregistrează la nivelul sistemului penitenciar un număr de 1,5 milioane ore suplimentare efectuate de către personal, foarte multe dintre acestea fiind imposibil de recuperat din cauza deficitului de personal de 8.000 de angajaţi, estimat de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor prin raportare la standardele de personal oficiale.

Ministrul Justiţiei refuză aplicarea OUG 20/2016 în sensul eliminării inechităţilor salariale şi pentru personalul din sistemul penitenciar, deşi actul normativ include această categorie alături de ceilalţi angajaţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Drept pentru care, sindicatele din penitenciare vor acţiona în judecată Guvernul pentru recuperarea acestor sume de bani datorate. Protestele vor continua pe termen nelimitat până la soluţionarea revendicărilor", se mai arată în documentul citat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne