Protestele au avut efect: Parlamentul UE aprobă norme ecologice mai relaxate pentru agricultori

Protest al fermierilor polonezi
Protest al fermierilor polonezi (Screenshot)
Redacţia
25.04.2024

Propunerile Uniunii Europene de a slăbi condiţiile ecologice legate de subvenţiile acordate agricultorilor au primit miercuri sprijinul Parlamentului European, în timp ce factorii de decizie încearcă să înăbuşe protestele din întreaga Europa, transmite Reuters.

Propunerile reduc unele dintre normele de mediu legate de plata a zeci de miliarde de euro în subvenţii agricole.

Pentru a primi subvenţii, agricultorii nu vor mai fi obligaţi să lase 4% din terenurile lor în paragină pentru a susţine biodiversitatea.

Fermierii ar putea efectua diversificarea culturilor, mai degrabă decât rotaţia culturilor, iar ţările vor putea introduce derogări de la norme în cazul în care întâmpină dificultăţi în aplicarea acestora, precum şi în cazuri de condiţii meteorologice extreme.

Fermele mici, cu o suprafaţă mai mică de 10 hectare, vor fi, de asemenea, scutite de verificări de control sau de sancţiuni în caz de nerespectare.

Modificările aduse subvenţiilor agricole reprezintă una dintre numeroasele schimbări de politică pe care UE le-a făcut sau le are în vedere ca răspuns la protestele de luni de zile ale fermierilor cu privire la probleme precum importurile ieftine şi reglementările UE.

Cu mai puţin de două luni până la alegerile pentru Parlamentul European, mulţi dintre legislatorii UE sunt nerăbdători să răspundă preocupărilor agricultorilor pentru a încerca să evite ca partidelede extremă dreapta să câştige tot mai mult teren în rândul acestora.

Însă deputaţi şi militanţi ecologişti au criticat relaxarea normelor ecologice, considerând-o pripită şi nefiind în interesul agricultorilor europeni, care se confruntă cu presiuni tot mai mari din cauza vremii extreme cauzate de schimbările climatice.

Comisia Europeană a declarat că nu îşi slăbeşte ambiţiile de mediu, ci simplifică normele.

"Unele elemente ale Pactului Verde sunt dificil de îndeplinit pentru agricultori. Măsurile reprezintă o anumită simplificare a cerinţelor noastre", a declarat comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, la începutul acestei săptămâni.

Grupul de agricultură ecologică IFOAM a declarat că propunerea nu răspunde preocupărilor agricultorilor.

"Propunerea nu reuşeşte să abordeze problemele reale ale preţurilor scăzute legate de dezechilibrele de putere şi, în cele din urmă, va submina ambiţiile de mediu ale UE", a declarat preşedintele IFOAM, Jan Plagge.

Propunerea are nevoie de aprobarea finală a ţărilor UE, care este aşteptată în luna mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor