Protestele de amploare din Franţa închid şcoli şi anulează zboruri

Proteste de amploare în Marseille, Franţa, 9 aprilie 2015
Proteste de amploare în Marseille, Franţa, 9 aprilie 2015 (news.yahoo.com)
Mii de protestatari suflând în fluiere şi fluturând steaguri sindicale, au mărşăluit prin Paris şi prin alte oraşe franceze, joi, într-o zi de grevă la nivel naţional care a ţinut mulţi copii în afara şcolii, a forţat închiderea Turnului Eiffel şi a anulat cca 2.000 de zboruri în/din Franţa.

Intensificându-şi presiunea asupra guvernului socialist deja nepopular al preşedintelui Francois Hollande, protestatarii au făcut o serie de plângeri împotriva reducerilor finanţărilor de stat, creşterii vârstei de pensionare, precum şi împotriva reformelor favorabile companiilor ce ar putea facilita astfel concedierile de personal.

Astfel, zeci de mii de oameni au mărşăluit pe străzile din Paris şi alte oraşe din Franţa, în cadrul unor proteste sindicale faţă de măsurile de austeritate propuse de Guvern. Sindicatul CGT, beneficiind de larg sprijin din partea stângii, a declarat că 300.000 de persoane au protestat în Franţa, inclusiv 120.000 de oameni la Paris. Potrivit Poliţiei, în capitală ar fi fost de fapt 32.000 de persoane. La Strasbourg, 1.000 de oameni au participat, în timp ce la Marseille au ieşit ăn stradă 7.000 de protestatari.

Protestele faţă de măsurile de austeritate adoptate de Guvernul socialist sunt organizate la apelul sindicatelor CGT, FO, FSU şi Solidaires. Unul dintre cele mai mari sindicate din Franţa, CFDT, nu a participat la marş, declarând că măsurile de austeritate din Franţa nu se pot compara cu cele din Spania, Irlanda şi Grecia, şi deci nu constituie un motiv de grevă.

Guvernul lui Francois Hollande a declarat că va tăia din deficitul bugetar, conform cifrelor propuse de Uniunea Europeană până în 2017, sperând astfel să economisească 50 de miliarde de euro din cheltuieli. Potrivit declaraţiilor reprezentanţilor săi anul acesta în Franţa se aşteaptă o creştere economică de numai un procent.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe