Ciocniri violente între poliţie şi manifestanţi anti-austeritate în Montreal

Mii  de manifestanţi participă la un marş împotriva creşterii taxei pentru  educaţie în Montreal, provincia canadiană Quebec, 26 aprilie 2012. Un  protest similar a avut loc tot la Montreal, în 2 aprilie 2015, dar  acesta a fost oprit violent de poliţişti cu ajutorul gazelor lacrimogene  şi a gloanţelor de cauciuc.
Mii de manifestanţi participă la un marş împotriva creşterii taxei pentru educaţie în Montreal, provincia canadiană Quebec, 26 aprilie 2012. Un protest similar a avut loc tot la Montreal, în 2 aprilie 2015, dar acesta a fost oprit violent de poliţişti cu ajutorul gazelor lacrimogene şi a gloanţelor de cauciuc. (Captură Foto)
Andrei Popescu
03.04.2015

Poliţia canadiană s-a ciocnit violent cu manifestanţii ieşiţi pe străzile Montrealului pentru a protesta împotriva măsurilor de austeritate impuse de guvernul provincial.

Protestul de joi, care a început la ora locală 13 în Piaţa Victoria din centrul Montrealului, provincia Quebec, a adunat manifestanţi din sindicate, federaţii studenţeşti şi grupuri sociale.

Federaţia studenţească ASSE a fost principalul organizator al demonstraţiei, care a atras aproximativ 75.000 de oameni.

Demonstraţia a început paşnic dar, spre final, s-au produs ciocniri violente cu poliţiştii care au încercat să disperseze manifestanţii prin folosirea de gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc.

Totuşi, în ciuda reacţiei violente din partea poliţiei şi a guvernului provincial, o purtătoare de cuvânt a ASSE, Camille Godbout, a declarat că manifestanţii vor continua să se mobilizeze.

Manifestaţia de joi pare să fie cea mai mare din acest an, participanţii la aceste proteste fiind nemulţumiţi de planurile guvernului din Quebec de a reduce cheltuielile în educaţie, sănătate şi servicii sociale.

Criticii premierului Philippe Couillard din Quebec susţin că măsurile de austeritate prezentate de administraţia sa au avut un efect negativ direct asupra calităţii serviciilor publice din provincie. Totuşi, oficialii insistă că reducerile sunt necesare.

În luna martie, un protest similar anti-austeritate a devenit violent în Quebec City după ce poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea de manifestanţi.

Studenţii protestează în provincia Quebec din februarie 2012 presând guvernul provincial să renunţe la un plan de creştere a taxelor pe educaţie.

Unele dintre aceste demonstraţii au devenit violente şi mulţi studenţi au fost arestaţi în timpul ciocnirilor cu forţele de ordine.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor