Protestele din Peru. Preşedintele ţării şi mai mulţi miniştri, investigaţi pentru genocid

Proteste violente în Peru
Proteste violente în Peru (Youtube - captură ecran)
Ana Ion
11.01.2023

Biroul procurorului suprem din Peru a anunţat marţi că a lansat o anchetă referitoare la noul preşedinte Dina Boluarte şi a membrilor cabinetului său, în legătură cu ciocnirile violente care s-au soldat cu cel puţin 40 de morţi şi sute de răniţi de la începutul lunii decembrie, scrie Reuters.

Însă noul guvern a obţinut marţi seara un vot de încredere în Congres cu o marjă largă. Un vot negativ ar fi declanşat remanierea cabinetului şi demisia premierului Alberto Otarola.

Ancheta are loc după ce au fost ucişi 17 civili, luni, în regiunea Puno din sudul ţării - cea mai letală zi a protestelor de când fostul preşedinte Pedro Castillo a fost înlăturat şi reţinut luna trecută. Violenţele au continuat marţi, un ofiţer de poliţie murind după ce maşina sa a fost incendiată.

Biroul procurorului general a declarat că îi investighează pe Boluarte, Otarola, ministrul Apărării, Jorge Chavez, şi ministrul de Interne, Victor Rojas, sub acuzaţia de "genocid, omucidere calificată şi răni grave".

Grupurile pentru drepturile omului au acuzat autorităţile că au folosit arme de foc asupra protestatarilor şi că au aruncat bombe fumigene din elicoptere. La rândul său, armata susţine că protestatarii au folosit arme şi explozibili artizanali.

De asemenea, biroul procurorului general a declarat că îi va investiga pe fostul prim-ministru Pedro Angulo şi pe fostul ministru de Interne César Cervantes, ambii sub conducerea lui Boluarte timp de doar câteva săptămâni, pentru implicarea lor în gestionarea protestelor.

Birourile preşedintelui şi ale miniştrilor nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Destituirea lui Castillo, care a avut loc după ce acesta a încercat în mod ilegal să dizolve Congresul, a declanşat un val de proteste în întreaga ţară. Protestatarii cer demisia lui Boluarte, dizolvarea Congresului, modificări ale Constituţiei şi eliberarea lui Castillo.

Votul de încredere, o cerinţă constituţională după ce un nou prim-ministru îşi preia mandatul, a avut drept rezultat 73 de voturi pentru, 43 împotrivă şi 6 abţineri.

Otarola a anunţat stare de asediu de trei zile pe timpul nopţii în Puno, cu scopul de a opri violenţele. Imagini difuzate de presa locală au arătat jafuri în întreprinderile din Puno în noaptea de luni spre marţi, în timp ce aeroportul din oraşul Juliaca din regiune a rămas închis marţi, după ce 9.000 de persoane ar fi încercat să invadeze incinta.

Biroul ombudsmanului din Peru a îndemnat marţi ca protestele să fie paşnice, iar procurorii să investigheze complet decesele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor